geboortebloem maart
Ien
8 min

Geboortebloem maart: Ontdek jouw bloem en haar betekenis

8 min

Elke maand heeft zijn eigen geboortebloem. De geboortebloem van maart heeft een bijzondere betekenis die vaak wordt gekoppeld aan nieuw leven en het begin van de lente.

Maart is traditioneel de maand waarin de natuur opnieuw tot leven komt.


Passend daarbij is de narcis, ook wel bekend als de geboortebloem van maart, een symbool van hergeboorte en nieuwbegin.


Het is dan ook zeer toepasselijk deze bloem te schenken als een blijvende herinnering aan een dierbare die in deze maand is heengegaan. Daar tegenover staat dat de narcis ook de bloem is die juist geschonken wordt bij geboorten in de maand maart.

De narcis heeft meer dan alleen een esthetische waarde; deze vrolijke bloem vertegenwoordigt ook hoop en vreugde. De felle gele kleur is daarbij een symbool van licht en optimisme. 

Door het geven van geboortebloemen maart als aandenken houd je de herinnering aan overleden dierbaren levend. Met geboortebloemen breng je een ode aan hun leven en de vreugde die zij gebracht hebben.

Het schenken van een geboortebloem als aandenken is een prachtige manier om uitdrukking te geven aan gevoelens die misschien niet in woorden zijn te vatten. 

Het is een persoonlijk en doordacht cadeau, wat laat zien dat je aan iemand denkt en troost kan bieden, juist in tijden van veel verdriet.

Het kiezen van de narcis voor maart kan een waardevol symbool zijn van de onuitwisbare indruk die iemand heeft achtergelaten.

De Geboortebloemen van Maart

In maart verwelkomen we de lente en met haar de narcis, jouw geboortebloem.

Deze bloem staat symbool voor nieuw begin, gezien het een van de eerste bloemen is die bloeit als de lente aanbreekt. De narcis weerspiegelt ook hoop en geluk, eigenschappen die zich vertalen in de waarde die deze bloem kan brengen als aandenken.

De narcis betekent meer dan alleen een seizoenswisseling. De narcis staat voor puurheid en ongeschonden liefde. Als jij in maart geboren bent, mag je jezelf gelukkig prijzen met een geboortebloem die staat voor optimisme en de positieve vooruitzichten die dat met zich meebrengt.

Symboliek van de Narcis

 • Nieuw Begin: Het aanbreken van de lente
 • Geluk: Een hoge waarde toegekend door de vrolijke uitstraling
 • Vriendschap: De narcis heeft een warme associatie met vriendschap

Bedenk bij het geven van narcissen dat zij niet alleen een vrolijke noot toevoegen, maar ook een diepere betekenis van verbondenheid en sympathie uitdragen. 

Bij het overlijden van een dierbare, biedt de narcis een zachte reminder aan de schoonheid van herinneringen en het voortdurende leven.

Neem daarom een moment om de waarde van deze bloem te erkennen, en hoe deze kan dienen als een teken van steun en medeleven. Jouw keuze voor de narcis reflecteert een intentie van liefde en herinnering aan iemand die speciaal voor jou was.
Historische Achtergrond

De geboortebloem van maart, de narcis, heeft een bijzondere plaats in de cultuur en geschiedenis. De bloem staat symbool voor hergeboorte en de komst van de lente. Al in de oudheid werd deze bloem gewaardeerd en volgens de Griekse en Latijnse mythologie heeft ze een hoge mate van symboliek.

Griekse mythologie: Er wordt aangenomen dat de narcis vernoemd is naar de jongeling Narzissos die verliefd werd op zijn eigen spiegelbeeld. Na zijn dood groeide er op deze plek een bloem die naar hem vernoemd werd.

Latijnse/Romeinse feestdagen: De narcis was gewijd aan de goden en werd vaak gebruikt ter decoratie tijdens feesten.

In de 16e en 17e eeuw werd de narcis in Europa gezien als een teken van rijkdom en vastberadenheid, en was een graag geziene gast in tuinen van de hogere klasse.

De narcis is in de loop der tijden in verband gebracht met voorspoed en geluk. Iets wat zeker niet onbelangrijk is, is de medicinale waarde die aan de plant werd toegeschreven. 

De bloem heeft namelijk een geschiedenis in de traditionele geneeskunde als olie-extract voor diverse kwalen.

De narcis als geboortebloem voor jouw geliefden in maart is een aandenken dat de pracht van de natuur vertegenwoordigt. Daarnaast draagt de narcis ook een rijke historische en culturele relevantie met zich mee. 

Dit maakt het een waardevol en hartverwarmend symbool wanneer je een dierbare wilt herdenken.

Symbolische Betekenis van de Narcis

De narcis, bekend als de geboortebloem van maart, heft een diepe symbolische waarde en wordt al eeuwenlang gewaardeerd in verscheidene culturen.

Deze bloem staat symbool voor een nieuw begin en het ontwaken van de natuur na de winter. Zijn verschijning kondigt de lente aan en symboliseert daarom vernieuwing en frisse start.

 • Geluk: Het is een bloem die vaak wordt geassocieerd met geluk en voorspoed.

 • Vriendschap: In de context van relaties staat de narcis voor diepe vriendschap dankzij zijn warme, stralende uitstraling.

 • Puurheid: De heldere kleuren vertegenwoordigen zuiverheid en onschuld.


In een moderne context wordt deze bloem vaak gegeven als een troostcadeau bij het overlijden van een dierbare. 

Het biedt troost en een teken van sympathie en ondersteuning tijdens moeilijke tijden. De narcis helpt om de nagedachtenis aan hen die ons verlaten hebben te eren, met een boodschap van hoop en het vooruitzicht van een nieuw begin.

Bij de geboorte worden bloemen vaak gekozen op basis van hun symbolische waarde. De narcis geschonken als geboortebloem, kan duiden op een leven vol hoop, geluk en succes voor het nieuwe familielid. 

Het geven van een narcis in maart versterkt de wens voor positiviteit en is een mooie manier om een bijzondere mijlpaal in het leven te vieren.

Wat symboliseert de geboortebloem van maart?

De narcis, bekend als uw geboortebloem voor de maand maart, draagt een bijzondere betekenis met zich mee. In de symboliek vertegenwoordigt deze bloem verschillende positieve waarden en eigenschappen:

Ongeëvenaarde liefde: De narcis staat bekend als een symbool van diepe, ware liefde die niet kan worden geëvenaard.

Wedergeboorte: Als voorbode van de lente symboliseert de narcis een nieuw begin en frisse start.

Voorspoed: Geassocieerd met geluk en voorspoed, is de narcis een bemoedigende bloem om te ontvangen.

Optimisme: Veel bronnen relateren de narcis aan een blij en vrolijk karakter, wat niet verrassend is gezien de heldere, zonnige kleur van de bloem.

Niet alleen is de narcis bijzonder decoratief, het is ook een betekenisvol geschenk om te geven in een periode van rouw of nagedachtenis. Het biedt een subtiele boodschap van hoop en hernieuwde liefde aan degene die het ontvangt.

Wanneer jij deze bloem geeft of ontvangt, weerspiegelt zij jouw eigen optimisme en levendigheid, of dient als een herinnering aan de levendige geest van een overleden dierbare.

Welke kleuren hebben de bloemen die geassocieerd worden met geboortes in maart?

De bloem die geassocieerd wordt met geboortes in maart is de narcis. Narcissen zijn bekend om hun sierlijke vorm en levendige kleuren. Deze kleuren brengen een gevoel van vernieuwing en vreugde, juist op het moment dat de lente ontluikt.

 1. Geel: Deze kleur is het meest kenmerkend voor narcissen. De gele narcis symboliseert optimisme, geluk en vriendschap.
 2. Wit: Narcissen zijn ook te vinden in een zuivere, heldere witte kleur, die zuiverheid en elegantie uitdraagt.
 3. Oranje: Sommige variëteiten hebben een levendige oranje trompet, wat zorgt voor een warme en uitnodigende uitstraling.

Deze lentebode biedt een prachtig palet dat geliefd is voor beterschapsgeschenken, maar ook een symbolisch cadeau kan zijn bij het herdenken van een dierbare. De narcis met haar heldere kleuren staan voor nieuwe beginnen, wat bij het gevoel van herinnering en doorgaan kan passen.


Bloemen van Bloompost vind je hier >>


Kan ik een tatoeage ontwerp vinden gebaseerd op de maart geboortebloem?

Als je geboren bent in maart en op zoek bent naar een persoonlijke en betekenisvolle tatoeage, dan is het kiezen van een ontwerp gebaseerd op de maart geboortebloem een prachtige keuze. 

De narcis, bekend als de geboortebloem van maart, symboliseert hoop, hergeboorte en verjonging. Een tatoeage van deze bloem kan dienen als een blijvend symbool van een nieuw begin of een herinnering aan een overleden dierbare.

Om een passend ontwerp te vinden, kun je diverse tatoeëerders bekijken die gespecialiseerd zijn in flora. Websites zoals Inksane Tattoo & Piercing kunnen inspiratiebronnen zijn voor unieke ontwerpen. 

Je zou ook een eigen ontwerp kunnen laten maken dat specifiek is afgestemd op jouw wensen en de specifieke kenmerken van de narcis.

Een ander aspect om te overwegen is de kleur van je tatoeage. Terwijl traditionele narcissen geel zijn, kunnen ze ook verkregen worden in wit en oranje. Elke kleur kan een diepere laag van betekenis toevoegen aan je tatoeage.

Hieronder een korte lijst die je kunt afvinken wanneer je jouw maart geboortebloem tatoeage gaat ontwerpen:

 1. Kies de stijl: realistisch, abstract of iets anders?
 2. Bepaal de plaatsing op je lichaam.
 3. Beslis over kleurgebruik dat bij jouw persoonlijkheid past.
 4. Overleg met de tatoeëerder over de symbolische betekenis.

Door goed na te denken over deze keuzes, zorg je ervoor dat je tatoeage een waardevol en uniek aandenken wordt – een ode aan het leven en de herinneringen die je koestert.

Zijn er specifieke persoonlijkheidseigenschappen verbonden aan de maart geboortebloem?

De Narcis, de geboortebloem van maart, heeft een unieke symboliek en wordt vaak geassocieerd met persoonlijkheidstrekken. Hieronder tref je kenmerken waarvan men gelooft dat ze aansluiten bij personen geboren in de maand maart:

Ongeëvenaarde Liefde: Net zoals de narcis staat voor diepe liefde, zou ze ook in het teken van grote toewijding en passie kunnen staan.

Optimisme: De gele narcis weerspiegelt een blij en optimistisch karakter, wat suggereert dat ze past bij iemand die van nature positief ingesteld is.

Wedergeboorte en Voorspoed: De lenteachtige eigenschappen van narcissen, zoals nieuw begin en voorspoed, kunnen een reflectie zijn van het vermogen om te vernieuwen en vooruitgang te omarmen.

Deze eigenschappen vormen een aandenken dat niet alleen troost kan bieden bij het herdenken van een dierbare, maar ook een inspiratie kan zijn voor iemand die deze karaktereigenschappen bij zich draagt. Het is een subtiele herinnering aan de persoonlijke groei en potentieel die elk nieuw seizoen, en met name maart, kan brengen.

Hoe integreer ik de geboortebloem van maart in een herinneringscadeau?

Een herinneringscadeau met de geboortebloem van maart - de narcis - is een respectvolle manier om het overlijden van een dierbare te gedenken. Hier zijn een aantal manieren om dit te doen:

Gepersonaliseerde sieraden: Laat een sieraad maken met een afbeelding of de vorm van een narcis. Denk aan een hanger of bedel voor een armband. Dit subtiel sieraad kan met liefde dagelijks gedragen worden.


Gedrukt portret met bloemen: Werk samen met een lokale kunstenaar om een porseleinen portret te creëren waarin narcissen zijn verwerkt. Dit kunstwerk kan een ereplaats krijgen in huis.


Bloemzaadpakketten of bloembollenpakketten: Geef een pakket met narcissenbollen. Deze kunnen worden geplant ter nagedachtenis en zullen elk voorjaar weer bloeien als symbool van nieuwe beginnen.


Narcis in glaskunst: Kies voor een stuk glaskunst met een narcis binnenin. Dit kan een decoratief element zijn dat het hele jaar door getoond kan worden.


Fotoboek met thema: Stel een fotoboek samen met foto's van mooie momenten, gecombineerd met illustraties van narcissen. Dit kan een mooie manier zijn om herinneringen te bewaren.


Wat is het verschil tussen de geboortebloemen van maart en die van andere maanden?

De geboortebloem van maart is bijzonder omdat het een teken is van ontwaken en vernieuwing. De geboortebloem voor maart is de narcis, die staat voor wedergeboorte en nieuwe energie. Deze bloem representeert optimisme en zelfvertrouwen, maar kan in de Westerse cultuur ook geassocieerd worden met ijdelheid.

In vergelijking, andere maanden hebben geboortebloemen met verschillende symbolen. Hier is een kort overzicht:

Januari: De sneeuwklokje. Staat voor hoop en schoonheid.

Februari: De iris. Symboliseert moed en bewondering.

April: Het madeliefje. Representeert zuiverheid en onschuld.

De narcis als geboortebloem van maart is uniek omdat het een van de eerste bloemen is die bloeit wanneer de lente begint. 

Geboortebloemen van andere maanden markeren verschillende perioden van het jaar en weerspiegelen verschillende eigenschappen. 

Een geboortebloem is een speciale herinnering aan iemands unieke eigenschappen en kan een troostrijk symbool zijn als je herinneringen ophaalt of als je stilstaat bij het overlijden van een dierbare.Reacties
Categorieën