geboortebloem februari
Ien
6 min

Geboortebloem februari: Ontdek jouw bloem en betekenis

6 min

Als je op zoek bent naar een tastbare herinnering om een geliefde te eren die is overleden, kan een geboortebloem een bijzonder en persoonlijk aandenken zijn. Ook bij een kraamvisite of bij een doop is een geboortebloem bij uitstek het meest geschikte cadeau.


Als geboortebloem voor de maand februari staan het viooltje en de iris centraal. 


Het viooltje en de iris zijn dan ook erg toepasselijk in een boeket voor op kraambezoek of bij een doop. Ook dragen deze bloemen een bijzondere symboliek die troost kan bieden wanneer je samenkomt om het leven van een dierbare te herdenken die in deze maand is geboren.

Viooltjes, met hun zachte en hartvormige blaadjes, staan voor loyaliteit en trouw, eigenschappen die misschien herinneren aan de manier waarop jouw geliefde in het leven stond. Bij een viooltje hoort de gedachte aan bewondering en een vrije geest.

De Iris daarentegen symboliseert hoop en wijsheid; het biedt een boodschap van moed en waardering wat een steun kan zijn in tijden van gemis.

Het geven van geboortebloemen als blijvende herinnering aan iemand die jou dierbaar is, kan helpen in het rouwproces. Deze bloemen zijn niet alleen een troostend symbool maar ook een viering van het leven en als eerbetoon aan de unieke persoonlijkheid van de overledene.

Ze kunnen dienen als een mooie manier om jouw herinneringen levend te houden en ze staan symbool voor de 'aanwezigheid' van de geliefde persoon.  

Geboortebloem van Februari

In februari worden het viooltje en de iris traditioneel gezien als geboortebloemen. Deze bloemen symboliseren zuiverheid, trouw en nederigheid en zijn een perfect cadeau ter ere van iemand die je lief is.

Historische en Culturele Betekenis

Het viooltje vertegenwoordigt bescheidenheid en trouw, terwijl de iris staat voor wijsheid en hoop. Deze bloemen hebben door de geschiedenis heen in verschillende culturen een rol gespeeld.

Voor de Romeinen was het viooltje een symbool van hun liefdesgodin, en ook in het christendom worden witte viooltjes geassocieerd met de puurheid van de Maagd Maria. De iris daarentegen heeft een koninklijke betekenis door zijn verschijning in Franse heraldiek en in kunst.

Februari mag dan voor velen in het teken staan van Valentijnsdag en de roos, maar het zijn juist deze geboortebloemen die een diepere betekenis geven aan de tweede geboortemaand van het nog jonge jaar.

Het viooltje brengt vrolijkheid met haar kleurrijke bloemblaadjes, terwijl de iris met haar statige bloemen positiviteit uitstraalt. Dit maakt ze een uniek cadeau vol betekenis en een persoonlijke touch voor iemand die speciaal voor jou is of om een dierbare te herinneren die is overleden.

Bij het kiezen van een boeket of plant met deze geboortebloemen zeg je iets over de mooie karaktereigenschappen die de ontvanger weerspiegelt.

Het geven van deze bloemen kan blijk geven van jouw waardering voor iemands vriendschap en de gedeelde geluksmomenten, wat het een treffend en respectvol gebaar van herdenking maakt.

Wat symboliseert de geboortebloem van februari?

De geboortebloemen van februari zijn bijzonder omdat ze meer belichamen dan slechts een maand; ze dragen een rijkdom aan betekenis en symboliek.

Het viooltje, een van de twee geboortebloemen, staat bekend om zijn hartvormige blaadjes en sierlijke verschijning. Als symbool van trouw en puurheid, komt het viooltje in verschillende kleuren voor, elk met hun eigen betekenis.

 • Paars: Nobiliteit en bescheidenheid
 • Geel: Blijdschap en vriendschap
 • Wit: Puurheid en onschuld

Deze veelzijdig bloem vindt je terug in de bescheiden hoekjes van tuinen en bossen, waarmee het een unieke toevoeging is aan het leven of in herinnering aan een geliefde.

De andere geboortebloem van februari is de iris, die wordt geassocieerd met wijsheid, hoop en geluk. Deze prachtige bloemen staan bekend om hun opvallende bloembladen, die een palet van kleuren tentoonspreiden.

Ze stralen een boodschap van moed en bewondering uit, perfect voor het eren van een persoon wiens leven gevuld was met eer en avontuur.

Wanneer jij een viooltje of iris kiest om iemands leven te herdenken, kiest je voor bloemen die niet alleen de geboortemaand februari illustreren, maar ook eigenschappen als eer en liefde uitbeelden.

Ze bieden een troostend symbool dat voortleeft en herinnert aan de dieperliggende kwaliteiten van een dierbare.Hoe kies ik een geboortebloem tattoo voor februari?

Bij het uitkiezen van een geboortebloem tattoo voor de maand februari, kun je kiezen tussen enkele bijzondere bloemen. De meest voorkomende zijn het viooltje en de iris, beide bloemen vol betekenis.

 • Viooltje:
  Dit bloemetje staat symbool voor spirituele wijsheid, bescheidenheid, trouw en nederigheid. Met zijn subtiele schoonheid is het viooltje een prachtige keuze als tattoo.

 • Iris:
  Deze bloem wordt geassocieerd met uitbundigheid, geloof en wijsheid. Het kleurrijke ontwerp kan een opmerkelijke toevoeging zijn aan jouw tattoo collectie.

Bij de keuze voor je tattoo is het essentieel dat de betekenis je aanspreekt. Bedenk goed wat deze bloemen voor jou symboliseren en in welke stijl je dit wilt laten uitbeelden.

 1. Ken de betekenissen: Verdiep je in wat de geboortebloemen representeren en match dit met jouw persoonlijke waarden of herinneringen.

 2. Kies een stijl: Denk na over de tattoo-stijl die je aanspreekt, zoals realistisch, abstract, of misschien een old-school versie van de bloemen.

 3. Vind een artiest: Zoek een tattoo-artiest wiens eerdere werken overeenkomen met jouw visie voor de tattoo.


Bedenk ook dat de tattoo een blijvende herinnering vormt, vooral bij het gedenken van een dierbare. Het is een betekenisvolle en persoonlijke vorm van eerbetoon die je altijd bij je draagt.

Als je besluit een geboortebloem tattoo voor februari te laten zetten, maak dan een keuze die jouw verhaal het beste vertelt. Zo’n tattoo is niet alleen een kunstwerk op je lichaam, maar ook een uitdrukking van je eigenheid en de herinneringen die je koestert.

Welke kleuren zijn typerend voor de februari geboortebloem?

In februari zijn de geboortebloemen viooltjes en irissen, elk met hun eigen typerende kleuren die een speciale betekenis hebben.

Viooltje:


Deze delicate bloem staat bekend om zijn paarse tinten, variërend van licht lila tot dieppaars. Paarse viooltjes symboliseren spiritualiteit en reflectie.
Ze kunnen ook verschijnen in gele en witte kleuren, die respectievelijk blijdschap en zuiverheid uitdrukken.


Iris:


De iris, daarentegen, pronkt met een breder spectrum van kleuren. De meest voorkomende kleur is een diepe blauwpaarse schaduw, die staat voor wijsheid en koninklijke waardigheid.
Maar irissen kunnen ook worden gevonden in indrukwekkende gele, roze of witte tinten, elk met een eigen symboliek.


Deze kleuren zijn niet alleen visueel opvallend maar dragen ook diepere betekenissen met zich mee. 

Voor hen die in februari geboren zijn, voegen deze bloemen een persoonlijke noot toe aan een boeket, waarbij de kleuren een stille boodschap van herinnering en liefde overbrengen.

Bij het kiezen van bloemen voor een aandenken moet je dus niet alleen nadenken over de schoonheid van de bloem zelf, maar ook over de emotionele gevoelens die de kleuren met zich meebrengen. 

Een zorgvuldig uitgekozen boeket in de typerende kleuren van februari kan een troostrijk geschenk zijn bij het heengaan van een dierbare of de geboorte van nieuw leven.

Op welke manieren kan ik de geboortebloem van februari in cadeaus verwerken als tastbare herinnering?

De geboortebloem van februari heeft een rijke symboliek en is een persoonlijk en betekenisvol cadeau. Hier zijn enkele creatieve ideeën om deze bloemen in geschenken te verwerken:

Boeketten en bloemstukken: Kies voor een elegant boeket of bloemstuk met de februaribloemen. De iris en het viooltje zijn bekend om hun betoverende kleuren en symboliek van wijsheid en trouw.

Gepersonaliseerde sieraden: Laat een sieraad maken met de specifieke bloem of haar vorm erin verwerkt of gegraveerd. Dit kan een hanger, armband of broche zijn, die allen als een subtiel maar waardevol aandenken dienen.

Kunst en illustraties: Geef een kunstwerk of illustratie van de geboortebloem. Dit kan variëren van een handgeschilderd schilderij tot een stijlvolle print.

Plant een geboortebloem: Voor een blijvende herinnering kun je een viooltje of iris plant geven, zodat de nabestaanden de bloei ieder jaar opnieuw kunnen ervaren.

Wenskaarten met geboortebloemthema: Voeg aan een wenskaart een delicate tekening of foto van de geboortebloem toe met daarbij passende troostende woorden.

Wat zijn de kenmerken van de februari geboortebloem in vergelijking met andere maanden?

De geboortebloemen van februari, het viooltje en de iris, hebben unieke eigenschappen die ze onderscheiden van de geboortebloemen van andere maanden. Deze kenmerken zijn niet alleen symbolisch van aard, maar vaak ook visueel en qua geur waarneembaar.

Viooltjes:

 • Hartvormige blaadjes die liefde symboliseren
 • Diepe paarse kleur, wat staat voor spirituele wijsheid
 • Klein maar opvallend, wat trouw en bescheidenheid representeert

Irissen:

 • Opvallende zwaardvormige bladeren
 • Een palet van kleuren, met nadruk op paars, wat verband houdt met wijsheid en moed
 • Symboliek: geloof, hoop, en vriendschap

In tegenstelling tot de narcis van maart, die staat voor liefde voor jezelf en een nieuw begin, of het sneeuwklokje van januari, wat hoop en vernieuwing inhoudt, dragen de bloemen van februari een diepere symboliek van trouw en complexe emoties.

Bij het herdenken van een dierbare in februari zou je kunnen overwegen om deze bloemen te gebruiken. 

De viooltjes hebben een liefdevolle uitstraling, terwijl de irissen moed en hoop symboliseren. Ze kunnen een persoonlijk en betekenisvol geschenk zijn dat troost biedt en een blijvende herinnering vormt.Reacties
Categorieën