vaderdag zonder vader
Ien
6 min

Vaderdag zonder vader: hoe ga je om met het verlies van je vader

6 min

De derde zondag in juni, vaderdag, eren we al sinds begin 20e eeuw de rol van de vaders in ons leven. 

Op deze zondag eren en bedanken we onze vaders voor alles wat ze voor ons hebben gedaan. 

Maar wat als je vader al overleden is? Voor mensen die geen vader meer hebben kan Vaderdag een pijnlijke herinnering zijn aan wat er was. 

Vaderdag zonder vader is een moeilijke dag, vooral als het de eerste keer is dat je deze dag zonder je geliefde vader door moet brengen.

Mooi aandenken aan je vader

Het missen van jouw papa kan op Vaderdag extra zwaar wegen. Het is confronterend om te zien hoe anderen deze bijzondere dag wel vieren. 

Hoe zij hun vader in het zonnetje zetten en cadeautjes geven. Sommige mensen die hun vader hebben verloren staan op deze dag stil bij de herinneringen aan hun vader. 

Zij vinden manieren om hem toch te eren, ondanks zijn afwezigheid. Anderen willen niets weten van vaderdag en trekken zich terug in zichzelf. 

In dit artikel bespreken we hoe jij om kunt gaan met Vaderdag zonder jouw vader. 

We geven je tips en ideeën om deze dag toch te kunnen vieren door stil te staan bij de herinneringen aan je vader. 

Of je nu ervoor kiest om deze zondag in juni alleen door te brengen of juist samen met familie en vrienden, er zijn manieren om vaderdag toch betekenisvol te maken en je vader te eren.

Wat vieren we eigenlijk op Vaderdag?

Vaderdag is dè feestdag waarop vaders in het zonnetje worden gezet. Het is een dag waarop kinderen hun vader bedanken voor de belangrijke rol die hij in hun leven speelt. 

Deze bijzondere dag wordt over de gehele wereld gevierd op verschillende zondagen. 

Zo wordt Vaderdag in Nederland gevierd op de 3e zondag in juni, in België op de 2e zondag in juni. Terwijl in Zweden bijvoorbeeld vaderdag op de 2 zondag in november wordt gevierd. 

Het ontstaan van Vaderdag gaat terug tot begin van de vorige eeuw in de Verenigde Staten en is inmiddels wereldwijd een bekende feestdag. 

De laatste decennia is de commercie er bovenop gesprongen net zoals met Moederdag en Valentijnsdag het geval is.

Waarom Vaderdag belangrijk is

Het is belangrijk om 1 keer per jaar stil te staan bij de belangrijke rol die de vader in het gezin inneemt. 

Kinderen krijgen de gelegenheid om hun waardering aan hun vader uit te spreken. 

Dit kunnen ze doen met woorden, maar zeker ook met cadeautjes. Kleine kinderen maken vaak op school een mooie tekening voor vader. Met behulp van de moeder wordt er vast ook wel een lekker ontbijtje verzorgd.

Als kinderen ouder worden verandert de viering van vaderdag natuurlijk enigzins. Vaderdag wordt dan vaak meer een dag om samen met het gezin een leuke activiteit te ondernemen. 

Belangrijkste is dat we op vaderdag onze waardering uitspreken voor de belangrijke rol die vader in ons leven speelt. Door vader 1 dag per jaar in het zonnetje te zetten geven we uitdrukking aan onze liefde voor vader.  

Maar wat nu als je vaderdag zonder vader moet vieren?

Hoe moeilijk is het om Vaderdag zonder vader te vieren? Voor mensen die geen vader meer hebben kan Vaderdag een moeilijke dag zijn. 

Het kan extra confronterend zijn om op deze dag om te gaan met het gemis van hun vader. 

Er hoeven geen cadeaus gekocht te worden en er zijn geen leuke activiteiten om te ondernemen. Het is een dag waarop het gemis van vader extra voelbaar kan zijn.

Hoewel het gemis van je vader op Vaderdag voor iedereen moeilijk is, is het belangrijk om je te realiseren dat je niet de enige bent die hiermee te maken heeft. 

Er zijn helaas veel mensen die hun vader moeten missen op Vaderdag. 

Het kan je dan helpen om steun te zoeken bij jouw vrienden of familie. Elkaar te ontmoeten en je vader te herinneren. Misschien ga je wel iets ondernemen wat je vader leuk zou hebben gevonden? 

Omgaan met Vaderdag zonder vader

Verwerken van het verdriet om je vader doet iedereen op zijn eigen manier. Als je vader overleden is, zal dit gemis extra zwaar voelen, juist op Vaderdag. 

Het kan je helpen om je emoties de vrije loop te laten en niet voor je verdriet weg te lopen. 

Maak het bespreekbaar, vooral als je broers of zussen hebt met wie je dit verdriet gemeen hebt. Ook met vrienden kun je goed over je verdriet praten. 

Schrijf je gevoelens eventueel op papier om zo je verdriet te kunnen verwerken. 

Accepteer dat het normaal is om verdrietig te zijn op deze dag en dat het heel goed is om je emoties te tonen. 

Misschien helpt het jou om een herinneringsplekje aan je vader in te richten? Een plaats waar je stil kunt staan bij je gedachten en gevoelens over je vader. 

Herinneringen aan je vader

Een goede manier om Vaderdag zonder vader toch te vieren, is door herinneringen op te halen aan de tijd dat je vader er nog wèl was. 

Pak de oude fotoalbums er eens bij en haal zo herinneringen aan je vader op. 

Misschien heb je nog wel een video waarop je vader staat? Draai die muziek waar je vader zo van hield of open een fles van zijn favoriete wijn.

Je kunt ook speciale gebruiken in het leven roepen waarmee je je vader kunt eren, zoals het aansteken van een kaars of het plaatsen van bloemen op zijn favoriete plek. 

Op deze manier houd je de herinnering aan je vader levend en kun je hem eren op deze bijzondere dag.

Zoek steun bij familie en vrienden

Als het missen van je vader zo zwaar voelt op Vaderdag, moet je eigenlijk steun zoeken bij vrienden en/of familie. Praat erover met elkaar en deel je gevoelens, gedeelde smart is immers halve smart. 

Als je weet dat  je niet alleen bent in je verdriet is het fijn om steun te krijgen van mensen die snappen en voelen wat je doormaakt.

Overweeg eens om deel te nemen aan een rouwgroep voor mensen die hun vader (of moeder) hebben verloren. Hier kun jij je ervaringen delen en steun vinden bij mensen die hetzelfde hebben meegemaakt als jij en hetzelfde verdriet kennen.

Vaderdag zonder vader vieren

Een Vaderdag doorkomen terwijl je vader er niet meer is kan lastig zijn. 

Zeker de eerste keer dat Vaderdag zich aandient zonder jouw vader is confronterend. Alle dagen zonder je vader zijn natuurlijk moeilijk, maar vandaag word je opeens extra herinnerd aan wat je niet met je vader kunt ondernemen. 

Terwijl anderen eropuit gaan om cadeaus te kopen voor hun vader en activiteiten bedenken sta jij aan de kant eigenlijk stil. 

Andere manieren om Vaderdag te vieren

Hoewel Vaderdag zonder jouw vader nooit hetzelfde zal zijn, zijn er toch goede manieren om deze dag te beleven. Hieronder geven wij je enkele ideeën:

🤍 Organiseer een herdenkingsmoment voor je vader, zoals het bezoeken van zijn favoriete plek

🤍 Ga met elkaar een fotoboek samenstellen met herinneringen.

🤍 Steun een charitatieve organisatie die belangrijk was voor je vader, of doneer aan een organisatie die zich inzet voor het bestrijden van de ziekte waaraan hij is overleden.

🤍 Onderneem een activiteit die je vader ook graag deed zoals een wandeling of fietstocht in de natuur. Je hebt nu de mogelijkheid waarbij je kunt nadenken over mooie momenten met je vader.

🤍 Ga lekker uit eten in zijn favoriete restaurantje met vrienden en familie, je kunt je herinneringen delen en samen een toast uitbrengen op je vader.

Eer je vader 

We hebben gezien dat er veel manieren zijn om vaderdag zonder vader te vieren. Naast het vieren van deze dag is het ook goed om je vader te eren. 

Hieronder staan enkele suggesties waarop je dit zou kunnen doen:

🟢 Creëer een speciaal plekje in je woning waar je foto's en herinneringen aan je vader kunt uitstallen of bewaren.

🟢 Schrijf alle mooie momenten en herinneringen aan je vader op in een soort dagboek. Laat hem zo weten wat hij nog steeds voor je betekent.

🟢 Eer je vader op zijn geboorte- of sterfdag door een speciale activiteit te ondernemen. 

🟢 Lees zijn favoriete boeken, luister naar zijn geliefde muziek of kijk een film die jullie samen hebben gezien.

Tenslotte

Vaderdag zonder vader zal altijd een moeilijke dag zijn voor hen die hun vader al hebben verloren. Het kan zwaar zijn om deze speciale dag zonder hem te moeten doorbrengen. 

Je kunt immers niet meer naar hem toe en hem vertellen hoe veel je van hem houdt. 

Dit zal iedereen op zijn of haar eigen manier ervaren, verdriet is niet voor iedereen hetzelfde.

Het is dan ook belangrijk dat jij je eigen manier moet vinden om vaderdag zonder vader toch tot een mooie dag te maken. 

Jij kunt dat alleen maar zelf invullen. Maar misschien kun je anderen daar wel bij betrekken. Je hoeft dit niet alleen te doen als je dat niet wilt. 

Het is belangrijk om te onthouden dat het goed is om je verdriet te uiten en om te rouwen op deze dag. 

Het is goed om eventueel steun te zoeken bij vrienden en familie, maar doe vooral wat goed voelt voor jou. Het gaat erom dat je de herinneringen aan je vader levend houdt en dat je hem vooral op de voor jou beste manier blijft eren en herdenken. 

Zo kan vaderdag zonder vader toch een mooie dag zijn.


Herinneringssierraad aan je vader


Reacties