Eerste Vaderdag zonder vader 

Omgaan met verlies en het eren van zijn nagedachtenis


De eerste Vaderdag zonder je vader kan een emotioneel uitdagende ervaring zijn. Het gemis van je vader voelt op deze dag extra zwaar, vooral wanneer je ziet hoe anderen hun vaders in het zonnetje zetten. Toch zijn er manieren om deze dag betekenisvol te maken en je vader te herdenken, zelfs in zijn afwezigheid.


We bespreken hoe je om kunt gaan met de eerste Vaderdag zonder je vader. We bieden je tips en ideeën om deze dag door te komen en je vader op een persoonlijke manier te eren. Of je ervoor kiest om deze dag in stilte door te brengen, samen te komen met dierbaren of op zoek te gaan naar een unieke manier om je vader te herdenken, er zijn tal van mogelijkheden om zijn nagedachtenis levend te houden.


Koester de mooie herinneringen die je samen hebt gemaakt en laat zijn liefde en wijsheid je kracht geven tijdens deze moeilijke tijd. Vind steun bij familie en vrienden die begrijpen wat je doormaakt. Samen kunnen jullie deze eerste Vaderdag zonder vader doorstaan en zijn herinnering op een warme en liefdevolle manier eren.

Verder lezen 

Tips voor een mooie herdenking op de 1e vaderdag zonder vader

v.a. € 29,95 

Gedenksieraad

Een hanger met zijn naam of een speciale datum gegraveerd kan op deze eerste Vaderdag zonder hem troost bieden als een tastbare herinnering en een symbool van jullie blijvende band.

€ 26,-

Persoonlijke Herinneringsdoos

Een gepersonaliseerde herinneringsdoos om dierbare items zoals foto's, brieven of kleine aandenkens in te bewaren, kan op deze eerste Vaderdag zonder hem troost bieden. Het creëert een speciale plek om herinneringen te koesteren en een blijvende verbinding met hem te voelen.
v.a. € 9,95

Gepersonaliseerd fotoboek maken

Een fotoboek met dierbare momenten en mooie herinneringen kan op deze eerste Vaderdag zonder hem troost bieden. Door het koesteren van jullie bijzondere momenten samen en het creëren van een tastbare herinnering, blijft hij altijd dichtbij.

v.a. € 17,95 

Wandbord met vlinder

Dit wandbord met een prachtige vlinder erop kan op deze eerste vaderdag zonder hem troost en hoop brengen. De vlinder symboliseert transformatie en vernieuwing, een mooi gebaar dat herinnert aan het licht dat altijd volgt na donkere tijden. Mag dit symbool kracht en steun bieden in het rouwproces.

v.a. € 39,- 

Sterrenhemel poster

Een gepersonaliseerde sterrenposter die de stand van de sterren toont op de dag van zijn overlijden, kan troost bieden. Het creëert een symbolische verbinding met de hemel en koestert de herinnering aan jullie afscheid, een tastbaar aandenken aan het moment waarop hij een ster werd die altijd over je waakt.

€ 55,-

Geboortebloem 

Een aandenken met de geboortebloem van je vader kan op Vaderdag een prachtige symbolische betekenis hebben. ZIjn geboortebloem weerspiegelt specifieke eigenschappen en karaktertrekken die hem uniek maken. Dit persoonlijke cadeau laat zien hoeveel hij voor je betekent en helpt dierbare herinneringen te koesteren.
v.a. € 29,95

Donley - As ring

Ben je op zoek naar een betekenisvol en stijlvol aandenken voor je overleden vader op Vaderdag? Een sieraad met een kleine hoeveelheid van zijn as erin verwerkt, zoals een as ring of as hanger, biedt een manier om hem dichtbij te dragen. Zo creëer je een tastbare herinnering en voel je de liefdevolle band, zelfs nu hij er niet meer is.
v.a. € 11,95

Gepersonaliseerd fotolijstje

Een fotolijstje met een dierbare foto van je overleden vader kan op Vaderdag troost bieden door mooie herinneringen te koesteren. Dit tastbare aandenken helpt om je verbonden te blijven voelen met hem.

€ 21,99 

Notitieboekje/Dagboek

Een klein notitieboekje voor het opschrijven van gedachten kan op deze eerste Vaderdag zonder hem troost bieden. Het biedt een uitlaatklep voor emoties en ruimte voor reflectie, zodat je gevoelens en herinneringen aan hem kunt verwerken.

€ 16,99 

Zen Momentje

Deze ambachtelijke amberblokjes kunnen op Vaderdag een warme herinnering oproepen aan je overleden vader. De oosterse geur brengt je terug naar dierbare momenten samen en biedt troost op deze speciale dag.

€ 26,-

Persoonlijke Herinneringsdoos

Een gepersonaliseerde herinneringsdoos om speciale items in te bewaren kan troost bieden door het creëren van een speciale plek om herinneringen te bewaren en te koesteren.
€ 13,99 

Veel Liefs

Dit zorgvuldig samengestelde geschenk biedt comfort en warmte op deze eerste Vaderdag zonder hem. De kalmerende thee, het rustgevende kaarslicht en de tedere roos zijn een bron van troost terwijl je deze moeilijke dag doorkomt. Veel kracht gewenst.

€ 12,99 

Angel to Go

Een beschermengeltje in een houten doosje kan op Vaderdag een troostend symbool zijn dat je overleden vader altijd bij je is om over je te waken. Dit porseleinen engeltje, veilig opgeborgen in een houten doosje en kun je overal mee naartoe nemen als een tastbare herinnering aan zijn liefde en bescherming.


Wat vieren we op Vaderdag?


Vaderdag is hèt moment om vaders in het zonnetje te zetten en hen te bedanken voor hun belangrijke rol in ons leven. Deze speciale dag wordt over de hele wereld gevierd, maar niet altijd op dezelfde dag. In Nederland vieren we Vaderdag op de 3e zondag van juni, terwijl in België de viering plaatsvindt op de 2e zondag van juni. In Zweden, bijvoorbeeld, wordt Vaderdag gevierd op de 2e zondag van november.


Het idee voor Vaderdag ontstond aan het begin van de vorige eeuw in de Verenigde Staten. Sindsdien is het een wereldwijd bekende feestdag. Net zoals bij Moederdag en Valentijnsdag is de commercie sterk betrokken geraakt bij Vaderdag in de afgelopen decennia. Dus geniet van deze speciale dag en onthoud waar we het allemaal voor doen: onze vaders bedanken voor alles wat ze voor ons betekenen!


Waarom Vaderdag van belang is


Vaderdag is een belangrijke gelegenheid om jaarlijks even stil te staan bij de cruciale rol die vaders in het gezin spelen. Het biedt kinderen de kans om hun waardering en liefde voor hun vader te tonen. Dit kan op allerlei manieren gebeuren. Zo kunnen ze hun gevoelens uiten met woorden, maar ook met cadeautjes. Bij jongere kinderen zie je vaak dat ze op school een mooie tekening maken. Ook is er een liefdevol ontbijtje dat aan hun vader wordt aangeboden met hulp van hun moeder.


Naarmate ze ouder worden, verandert de manier waarop Vaderdag wordt gevierd en draait het meer om gezinsactiviteiten en gezellig samen tijd doorbrengen. Wat het belangrijkste blijft, is dat kinderen op Vaderdag hun dankbaarheid tonen voor de ondersteuning en liefde die hun vaders hen geven. Want het doel van deze dag is om die ene speciale dag per jaar vader extra in het zonnetje te zetten en hem te vertellen hoeveel hij betekent.


Ook in situaties waarbij het de eerste vaderdag zonder vader is, biedt het een moment om de herinneringen en betekenis van zijn aanwezigheid te koesteren en te vieren.

Wat te doen als je Vaderdag zonder vader viert? Vaderdag zonder je vader doorbrengen


Het kan lastig zijn om Vaderdag door te brengen zonder je vader. Voor mensen die hun vader missen, kan deze dag extra confronterend zijn. Er zijn geen cadeaus te geven en geen leuke activiteiten te ondernemen met je vader. Op deze dag kan het gemis extra voelbaar zijn.


Alternatieve manieren om Vaderdag te vieren

Hoewel het gemis van je vader op Vaderdag moeilijk is, besef je dat je niet alleen bent. Helaas zijn er veel mensen die ook hun vader missen op deze dag. Zoek daarom steun bij vrienden of familie. Ontmoet elkaar en herinner je vader. Overweeg bijvoorbeeld om iets te ondernemen wat je vader leuk zou hebben gevonden.


Omgaan met het gemis op Vaderdag

Iedereen verwerkt het verlies van een ouder op zijn eigen manier. Het gemis van je vader kan op Vaderdag extra zwaar voelen. Hier zijn enkele tips om deze dag door te komen:


 • Laat je emoties eruit en probeer niet weg te lopen van je verdriet.
 • Praat erover met familieleden, zoals broers of zussen, die hetzelfde verdriet delen. Ook met vrienden kun je over je gevoelens praten.
 • Overweeg je gevoelens op te schrijven om je verdriet beter te verwerken.
 • Accepteer dat het normaal is om verdrietig te zijn op deze dag en dat het goed is om je emoties te uiten.
 • Het kan ook helpen om een herinneringsplekje aan je vader in te richten. Een plaats waar je in alle rust kunt stilstaan bij je gedachten en gevoelens over je vader.

Herinneringen aan je vader


Een mooie manier om je eerste Vaderdag zonder je vader te vieren, is door samen met je familie terug te denken aan de momenten met je vader. Hier zijn enkele ideeën om dit te doen:


 • Fotoalbums
  Blader door oude fotoalbums en haal samen mooie herinneringen op.
 • Video's
  Bekijk filmpjes waar je vader op staat en geniet van de herkenbare momenten.
 • Muziek
  Luister naar de muziek waar je vader zo van hield en zing samen de favoriete nummers.
 • Wijn
  Open een fles van zijn geliefde wijn om op hem te toasten.
 • Kaars
  Steek een kaars aan of leg bloemen op zijn favoriete plek om hem te eren.


Door deze activiteiten blijft de herinnering aan je vader levendig, en kun je hem op een bijzondere manier eren op Vaderdag.


Zoek steun bij familie en vrienden


Wanneer het gemis van je vader op Vaderdag zwaar op je drukt, is het belangrijk om steun te vinden bij vrienden en familie. Praat samen over je gevoelens en deel je gedachten, want gedeelde smart is halve smart. Weet dat je niet alleen bent in je verdriet en het kan helpen om te praten met mensen die begrijpen wat je doormaakt. Overweeg de mogelijkheid om deel te nemen aan een rouwgroep specifiek voor mensen die een ouder hebben verloren. In zo'n groep kun je jouw ervaringen delen en steun vinden bij anderen die vergelijkbare situaties en emoties hebben ervaren.

Eer je vader


Op Vaderdag zonder vader is het niet alleen belangrijk om deze dag door te komen, maar ook om je vader te herdenken en eren. Hier zijn enkele suggesties om dat op een persoonlijke en betekenisvolle manier te doen:


Creëer een speciale plek in je huis, een soort herinneringshoekje, waar je foto's, aandenkens en andere memorabilia van je vader kunt tentoonstellen of bewaren. Dit kan een troostrijke plek zijn om even tot rust te komen en je verbonden te voelen met je vader.


Start een herinneringsdagboek waarin je alle mooie momenten en dierbare herinneringen aan je vader kunt noteren. Schrijf over de tijden die jullie samen hebben doorgebracht, de levenslessen die hij je heeft geleerd en hoeveel hij voor je betekent. Dit is een prachtige manier om je gevoelens en waardering voor hem uit te drukken.


Kies een bijzondere dag, zoals zijn verjaardag of sterfdag, om je vader te herdenken door een activiteit te doen die hem dierbaar was of die jullie samen hebben ondernomen. Dit kan variëren van een wandeling in de natuur tot vrijwilligerswerk voor een goed doel dat hij steunde.


Duik in de interesses en passies van je vader. Lees zijn favoriete boeken, luister naar de muziek waar hij van hield of kijk een film die jullie samen hebben gezien. Dit kan een fijne manier zijn om je verbonden te voelen met je vader en mooie herinneringen op te halen.


Door op deze eerste Vaderdag zonder vader bewust stil te staan bij zijn leven en de liefde die jullie deelden, kun je zijn nagedachtenis op een warme en liefdevolle manier eren.


Tot slot: Omarm je emoties en put kracht uit de liefde van je vader


De eerste Vaderdag zonder je vader kan een emotionele uitdaging zijn. Het is essentieel om te erkennen dat het acceptabel is om verdrietig, boos of verloren te voelen. Gun jezelf de ruimte en tijd om deze emoties te verwerken en te rouwen op een manier die bij jou past. Zoek steun bij familie, vrienden of professionele hulpverleners die je kunnen bijstaan tijdens deze moeilijke periode.


Terwijl je door dit verlies heen gaat, probeer dan ook de kracht en liefde te ontdekken in de nalatenschap van je vader. Herinner jezelf aan de waardevolle levenslessen die hij je heeft meegegeven, de onvoorwaardelijke liefde die hij je schonk en de onuitwisbare impact die hij op je leven heeft gehad. Laat deze herinneringen en zijn wijsheid je leiden en troosten, wetende dat zijn liefde voor altijd bij je zal zijn.


Denk erover na om nieuwe tradities te starten ter nagedachtenis aan je vader, zoals een jaarlijkse wandeling op zijn geliefde pad, een donatie aan een goed doel dat hij ondersteunde of een familiebijeenkomst om verhalen en herinneringen te delen.


Door actief zijn herinnering levend te houden, kun je een blijvende verbondenheid met hem behouden en zijn erfenis voortzetten.


Weet dat het helen van het verlies van een ouder een reis is, geen bestemming. Geef jezelf de tijd en ruimte om te rouwen en te genezen op je eigen manier en in je eigen tempo. Koester de liefde en herinneringen die je deelt met je vader, wetende dat hij voor altijd een deel van je zal zijn.


Op deze eerste Vaderdag zonder hem, en op alle daaropvolgende, mogen zijn liefde en invloed op je leven een bron van troost, kracht en inspiratie zijn. Zijn liefde zal altijd bij je zijn, ook al is hij er fysiek niet meer.

Veelgestelde vragen


Hoe vier ik Vaderdag als mijn vader er niet meer is?

Het vieren van Vaderdag zonder vader kan emotioneel zijn. Probeer je te concentreren op de mooie herinneringen die je met je vader hebt gedeeld. Bedenk ook om activiteiten te ondernemen die jullie samen leuk vonden. Het kan bijvoorbeeld fijn zijn om naar de favoriete muziek van je vader te luisteren en zo de herinneringen aan hem levend te houden.


Wat zijn alternatieven voor Vaderdag als ik geen vader heb?

Als je geen vader hebt of als je vader is overleden, kun je Vaderdag opdragen aan een andere belangrijke figuur in je leven. Denk bijvoorbeeld aan een oom, een opa, of een goede vriend. Vier de liefde en waardering voor die persoon en laat hem zien hoeveel hij voor je betekent.


Welke activiteiten kan ik ondernemen ter herinnering aan mijn vader op Vaderdag?

Enkele voorbeelden van activiteiten ter nagedachtenis aan je vader op Vaderdag zijn:

 • Bezoek zijn favoriete plekken of plaatsen die voor jullie beiden bijzonder waren
 • Steek een kaars aan als symbool voor zijn aanwezigheid
 • Schrijf een brief aan je vader, waarin je je gevoelens en gedachten met hem deelt
 • Maak een scrapbook of fotoalbum met herinneringen aan je vader
 • Plant een boom of bloemen ter ere van zijn leven


Hoe ga ik om met het gevoel van gemis op Vaderdag?

Geef jezelf toestemming om te rouwen en accepteer je gevoelens. 

Probeer een balans te vinden tussen het herinneren van je vader en het focussen op je eigen leven en geluk.

Zoek steun bij naasten om dit proces makkelijker te maken.


Kan ik Vaderdag opdragen aan een andere belangrijke figuur in mijn leven?

Ja, je kunt Vaderdag zeker opdragen aan een ander belangrijk persoon in je leven, zoals een mentor, een stiefvader, of een grootouder. Het gaat erom dat je de liefde en waardering viert voor iemand die een belangrijke rol in je leven speelt of heeft gespeeld.

Symbolisch cadeautje