geboortebloem augustus
Ien
7 min

Geboortebloem augustus: Ontdek de Bloem die Jouw Maand Kleurt

7 min

Wist je dat elke maand verbonden is met een eigen bijzondere geboortebloem? Als je in augustus geboren bent, zijn de prachtige gladiool en de klaproos jouw geboortebloemen.

Deze bloemen zijn niet alleen een lust voor het oog, maar dragen ook elk een unieke betekenis met zich mee die iets over je kunnen zeggen.

Terwijl de gladiool statigheid en oprechte kracht uitstraalt, symboliseert de klaproos een diep gevoel van troost en verbeelding.


Het schenken van deze bloemen als aandenken wanneer iemand is overleden, is een prachtige manier om een blijvende herinnering te creëren.


Vooral omdat de bloemen gelinkt zijn aan de geboortemaand van de overledene, geeft dit gebaar een persoonlijke tint aan het aandenken en biedt het een mooie manier om de nagedachtenis te eren.

Zo wordt de gladiool vaak geassocieerd met kalmte en integriteit, terwijl de klaproos in verschillende kleuren weer andere nuances van betekenis heeft.

Rode klaprozen staan bijvoorbeeld voor plezier, en witte voor troost.

Deze bloemen als geschenk geven, biedt dus niet alleen een visueel eerbetoon, maar draagt ook bij aan een emotionele waarde die veel verder gaat. 

Geboortebloemen voegen zo een diepere laag aan een herinneringsmoment toe.

Wat is de Geboortebloem van Augustus?

Augustus is een maand die de overgang van zomer naar herfst markeert, en in deze periode bloeien twee bijzondere geboortebloemen: de gladiool en de klaproos. 

Deze bloemen symboliseren niet alleen de pracht van de natuur, maar staan ook vol symboliek die je wellicht zal aanspreken.

De gladiool staat bekend om zijn lange, puntige bladeren die doen denken aan zwaarden. Vaak wordt deze bloem geassocieerd met kracht en integriteit. 

De veelkleurige gladiolen dragen ook betekenissen van liefde, bewondering, en herinnering.

 • Kleuren: Varieert van wit tot rood, paars en geel
 • Symboliek: Kracht, integriteit, liefde
 • Betekenis: Bewondering, spirituele integriteit, herinnering aan overledenen

Aan de andere kant is er de klaproos of papaver, die gedijt in de late zomer en vroege herfst. Deze delicate bloem wordt vaak geassocieerd met rust en vrede, maar staat ook voor creativiteit en troost in tijden van verlies.

 • Kleuren: Meestal rood, maar ook roze, wit en oranje
 • Symboliek: Troost, creativiteit, rust
 • Betekenis: Troost bij verlies, een boodschap van vrede en rust

In combinatie vormen deze geboortebloemen een krachtig duo dat aspecten van het leven zoals creatieve expressie en innerlijke sterkte belichten. 

De geboortebloemen van augustus vormen een betekenisvol geschenk, zeker in tijden van afscheid, omdat ze troost en herinnering bieden.

Het is bijzonder dat deze bloemen, in al hun verschillende tinten, zulke diepgaande betekenissen hebben. 

Ze zijn niet alleen een lust voor het oog, maar ook een bemoediging voor het hart. Het geven van deze bloemen als aandenken is een werkelijk uniek en persoonlijk gebaar.

Symboliek en Betekenis

De geboortebloem van augustus, de Gladiool, staat symbool voor kracht en integriteit. 

Deze bloemen worden vaak geassocieerd met oprechtheid en morele rechtvaardigheid. Het is een bloem die perfect past bij de warme zomermaand en iemands persoonlijke kracht onderstreept.

Naast de Gladiool is er ook de Klaproos. Deze bloem vertegenwoordigt plezier en comfort in tijden van verdriet

In de context van een afscheid kan de Klaproos een teken zijn van warme herinneringen en vrolijkheid die de overledene in jouw leven bracht.

Geboortebloemen zijn niet alleen mooi om te zien, maar zeggen ook iets over iemands karakter. 

Zo zou gezegd kunnen worden dat als jouw geboortebloem de Gladiool is, je waarschijnlijk iemand bent met een sterk karakter, niet bang om voor je mening uit te komen. 

Voor meer informatie over de specifieke betekenissen, kun je terecht op Elfabetical's geboortebloem augustus.

Het geven van een geboortebloem als aandenken kan een mooie manier zijn om de herinnering aan een dierbare levend te houden. Het is een troostrijk gebaar dat kan helpen bij het verwerken van jouw verlies.

Welke kleuren zijn typerend voor de augustus geboortebloem?

De geboortebloemen voor augustus, de gladiool en de klaproos, staan bekend om hun kleurrijke verschijning. Deze bloemen zijn verkrijgbaar in een rijk palet aan kleuren die zowel jouw tuin als jouw huis kunnen opfleuren.

Voor de gladiool zijn de kleuren bijzonder divers. Je vindt ze in tinten die variëren van zachte pastelkleuren tot aan krachtige, diepe kleuren:

 • Wit symbool voor onschuld en zuiverheid
 • Roze staat voor bewondering en compassie
 • Rood vertegenwoordigt liefde en passie
 • Geel is de kleur van vriendschap

De klaproos kent ook een breed scala aan kleuren:

 • Rood, vaak geassocieerd met troost en herdenking
 • Paars symboliseert verbeelding en succes
 • Wit staat voor troost en rust
 • Roze biedt een gevoel van troost
 • Oranje, minder vaak voorkomend, staat voor plezier en een wens voor succes

Elke kleur van deze augustus geboortebloemen kan een speciale en persoonlijke betekenis hebben in het leven van de persoon die ze ontvangt. 

Bij het kiezen van een boeket  voor het herdenken van een speciaal iemand, laat je de kleur van de bloem overeenkomen met jouw gevoelens of de herinnering die je wilt eren. 

Deze bloemen bieden een prachtige en tastbare manier om jouw gedachten en gevoelens tot uitdrukking te brengen.
Welke bloem hoort bij de geboortemaand augustus?

In augustus ben je misschien wel bekend met de levendige en krachtige bloemen die bij deze maand horen: de gladiool en de klaproos. Deze bloemen staan niet alleen bekend om hun schoonheid, maar dragen ook een diepe symbolische betekenis met zich mee.

De gladiool, met zijn lange, sierlijke stelen en een variëteit aan kleuren, symboliseert kracht, integriteit en doorzettingsvermogen. 

Het is een bloem die respect en bewondering uitstraalt, waardoor het een bijzonder aandenken kan zijn bij het herinneren van geliefden.

Kleurvariaties:
De gladiool is verkrijgbaar in uiteenlopende kleuren waaronder roze, rood, wit, geel en paars.

Symbolische betekenis:
Naast kracht en integriteit, staat de gladiool ook voor oprechtheid en herinnering.

De klaproos, daarentegen, is een teken van troost en een zachte herinnering aan hen die we misschien verloren hebben. 

Deze delicaat ogende bloem, vaak gezien in tinten van rood, staat bekend om haar vermogen om hoop en rust te bieden.

Kleurvariaties:
Hoewel klassiek rood de meest herkenbare is, bestaan er ook klaprozen in wit, oranje en roze.

Symbolische betekenis:
De klaproos staat voor troost, rust en herdenking.

Wat symboliseert de geboortebloem voor augustus?

In augustus is de geboortebloem te vinden in twee prachtige soorten: de gladiool en de klaproos. Deze bloemen vertegenwoordigen niet alleen de hoogzomer, maar ze hebben ook unieke kwaliteiten. 

Deze kwaliteiten kunnen troost bieden in tijden van afscheid van een dierbare.

De gladiool staat bekend om zijn majestueuze voorkomen met bloemen die langs een enkele steel groeien. 

Deze bloem symboliseert kalmte en integriteit. Daardoor is het een passende bloem om te geven ter nagedachtenis aan iemand wiens persoonlijkheid gekenmerkt werd door waardigheid en eerlijkheid. 

Meer over de eigenschappen van de gladiool vind je op De betekenis van geboortebloemen.

Aan de andere kant staat de klaproos bekend om zijn delicate en kleurrijke bloemblaadjes, die voor een heel ander spectrum aan betekenissen zorgen. Elke kleur klaproos draagt een andere betekenis met zich mee:

 • Rood: staat voor plezier en is een ode aan het leven.
 • Wit: biedt troost en is een symbool van hoop in rouw.
 • Geel: staat voor succes en is een mooie wens voor een overledene.

In het geval van een overlijden, kan een boeket van deze geboortebloemen een bijzonder gebaar zijn om jouw medeleven te tonen en tegelijkertijd iets persoonlijks over te brengen van de overledene. 

Zijn er specifieke kleuren verbonden aan de geboortebloem van augustus?

De geboortebloemen van augustus, de gladiool en de klaproos, staan bekend om hun rijke kleurenpalet. De gladiool kent een diversiteit aan kleuren die uiteenlopen van zachte pasteltinten tot krachtige, diepe tinten. Gevoelens zoals bewondering en herinnering worden vaak geassocieerd met bepaalde kleuren van deze imposante bloem.

 • Wit: zuiverheid en oprechtheid
 • Rood: liefde en hartstocht
 • Roze: bewondering en moed
 • Geel: vreugde en vriendschap

De klaproos, ook een geboortebloem van augustus, spreekt eveneens tot de verbeelding met haar delicate en kenmerkende kleuren.

 • Rood: troost en herinnering
 • Roze: troost en serene rust
 • Wit: vrede en troost

Elke kleur van de klaproos draagt zijn eigen betekenis en kan daarom zeer persoonlijk zijn voor diegene die jij ermee wilt herdenken. 

Wanneer jij kiest voor een boeket geïnspireerd op de geboortebloem augustus, zouden zowel de kleurrijke gladiolen als de kwetsbare klaprozen een treffende keus kunnen zijn. 

Ze reflecteren niet alleen de warmte van de late zomerdagen, maar ook de betekenisvolle band die jij had met jouw dierbare.

De gladiool komt oorspronkelijk uit Zuid-Afrika en stond in de Romeinse tijd al symbool voor kracht en integriteit. Hiermee geef je niet alleen een mooi, maar ook een symbolisch geschenk ter nagedachtenis.

Kan de geboortebloem van augustus gebruikt worden in een tattoo ontwerp?

De geboortebloem van augustus, de gladiool of de klaproos, kan prima gebruikt worden in een tattoo ontwerp. 

Deze bloemen staan niet alleen voor kracht en succes, maar zijn ook rijk aan symboliek die je tattoo een persoonlijke betekenis kan geven.

Gladiool 

Deze bloem symboliseert kracht, integriteit en doorzettingsvermogen. Een tattoo van een gladiool kan een blijk van respect zijn voor jouw innerlijke kracht of bewondering voor een overledene die deze kwaliteiten bezat.

Klaproos

De klaproos is veelzijdig en staat voor zowel succes als rust na strijd. Het kan dienen als een herinnering aan overwonnen moeilijkheden of als eerbetoon aan iemands levensreis.

Bij het ontwerpen van een tattoo met de geboortebloem van augustus kun je overwegen om elementen toe te voegen die de betekenis versterken, zoals een datum of een naam. 

Het is een prachtig gebaar naar jezelf of als een aandenken aan een dierbare. Omdat deze bloemen vele kleuren aannemen, zijn er diverse mogelijkheden om de tattoo te personaliseren.

Wat zijn de kenmerken van de geboortebloem van augustus?

Augustus is een maand die vaak geassocieerd wordt met de volle bloei van de zomer, en de geboortebloemen van deze maand zijn een weerspiegeling van de kracht en kleur van het seizoen. De gladiool en de klaproos zijn de twee bloemen die specifiek met augustus verbonden zijn.

Gladiool:

 • Betekenis: Kracht van karakter, eerlijkheid, herinnering
 • Kleuren: Wit, rood, roze, geel, paars
 • Bijzonderheden: Deze bloem heeft de vorm van een zwaard en wordt ook wel 'zwaardlelie' genoemd.

Klaproos:

 • Betekenis: Troost, geruststelling, verbeelding
 • Kleuren: Rood, oranje, wit, paars
 • Bijzonderheden: Elke kleur klaproos heeft een unieke symboliek, waarbij de rode klaproos vaak geassocieerd wordt met herdenking.

Hoe kan ik de geboortebloem van augustus verwerken in een afscheidscadeau?

Wanneer je afscheid moet nemen van een dierbare in de maand augustus, kan het geven van een persoonlijk en doordacht afscheidscadeau veel betekenen.

De geboortebloem van augustus, de gladiool of klaproos, kan op verschillende creatieve manieren worden verwerkt in een gedenkwaardig aandenken.

Gepersonaliseerde bloemillustratie: Een handgetekende of digitale illustratie van een gladiool of klaproos kan een blijvende herinnering vormen. Voeg eventueel de naam en de data van de overledene toe.


Gedroogde bloemen in een lijstje: Behoud de schoonheid van de geboortebloem door deze te drogen en vervolgens in een stijlvolle fotolijst te plaatsen.


Sieraad met bloemmotief: Er zijn prachtige sieraden met bloemmotieven te vinden. Een hanger of broche met een gladiool kan een subtiel maar liefdevol gebaar zijn.


Plant een bloem: Het planten van gladiolen of klaprozen in de tuin van de nabestaanden kan dienen als een levende herinnering aan de overledene.


Geboortebloem kaars: Een handgemaakte kaars met de essentie of afbeelding van de geboortebloem van augustus brengt warmte op moeilijke dagen.
Reacties
Categorieën