Een tastbare herinnering om de sterfdag te herdenken


Hoe herdenk je de sterfdag van een geliefde? Het verdriet bij het verlies van een vader, moeder, kind of iemand anders die je dierbaar is, is vaak groot.
De sterfdag herdenken brengt ieder jaar opnieuw de verdrietige herinnering van het verlies van de overledene extra naar boven.


Iedereen zal hier op zijn eigen manier een invulling aan geven. Dit kan door een speciale plek te bezoeken in het bos, aan zee of gewoon thuis in de tuin. Vaak willen de nabestaanden een tastbare herinnering om de sterfdag te herdenken. Ben jij ook hiernaar op zoek dan is dit artikel zeker iets wat jou hierbij helpt. Een tastbare herinnering aan de overledene geeft veel troost.


Troost Cadeaus om Moed te Geven bij Verdriet

v.a. € 29,95 

Gedenksieraad

Een gedenksieraad, zoals een hanger of een bedeltje met een gegraveerde naam of datum, kan troost bieden door het dragen van een tastbare herinnering en het voelen van de nabijheid van de overledene.

€ 26,-

Persoonlijke Herinneringsdoos

Een gepersonaliseerde herinneringsdoos om speciale items in te bewaren kan troost bieden door het creëren van een speciale plek om herinneringen te bewaren en te koesteren.
v.a. € 77,95 

Druppel mini urntje

In de Druppel is een as-reservoir om subtiel een herinnering te bewaren. Het reservoir heeft een opening aan de onderkant voor het bewaren van een symbolische hoeveelheid as.

v.a. € 9,95

Gepersonaliseerd fotoboek maken

Een fotoboek met mooie herinneringen en foto's kan troost bieden door het koesteren van dierbare momenten en het creëren van een blijvende herinnering aan de overledene.
v.a. € 17,95 

Wandbord met vlinder

Laat dit wandbord met een prachtige vlinder erop troost en hoop brengen in moeilijke tijden. De vlinder symboliseert transformatie en vernieuwing, en herinnert ons eraan dat er altijd licht is aan het einde van de tunnel. Mag dit symbolische gebaar troost en kracht schenken aan degene die het ontvangt.

v.a. € 39,- 

Sterrenhemel poster

Een gepersonaliseerde sterrenposter die de sterrenstand toont op de dag van het overlijden kan troost bieden door een symbolische connectie met de hemel te creëren en herinneringen aan de tijd van het afscheid te koesteren.

€ 55,-

Geboortebloem 

Elke maand heeft een eigen geboortebloem die symbool staat voor specifieke eigenschappen. Bijvoorbeeld, de anjer voor januari symboliseert liefde en bewondering, terwijl het viooltje voor februari staat voor nederigheid en onschuld. Geboortebloemen voegen een persoonlijk en symbolisch element toe aan verjaardagen en cadeaus.
v.a. € 29,95

Donley - As ring

Ben je op zoek naar een betekenisvol en stijlvol gedenksieraad voor je geliefde die gecremeerd is?
v.a. € 11,95

Gepersonaliseerd fotolijstje

Een fotolijstje met een mooie foto van de overledene kan troost bieden door het koesteren van dierbare herinneringen en het creëren van een blijvende herinnering aan de overledene.

€ 21,99 

Notitieboekje/Dagboek

Een klein notitieboekje voor het opschrijven van gedachten kan troost bieden door het bieden van een uitlaatklep voor emoties en reflectie.

€ 16,99 

Zen Momentje

Deze ambachtelijke amberblokjes zijn afkomstig uit Marokko en zijn momenteel erg trendy als huisparfum! Gebruik de minirasp om een stukje amberblokje op het plateau te schaven en een warme oosterse geur zal zich verspreiden. Geniet van een heerlijke geurervaring in de woonkamer, badkamer of elke andere ruimte in huis.

€ 26,-

Persoonlijke Herinneringsdoos

Een gepersonaliseerde herinneringsdoos om speciale items in te bewaren kan troost bieden door het creëren van een speciale plek om herinneringen te bewaren en te koesteren.
€ 13,99 

Veel Liefs

Een zorgvuldig samengesteld geschenk om comfort en warmte te bieden in deze uitdagende tijden. Mag de kalmerende geur van de thee, het rustgevende licht van de kaars en de tederheid van de roos een bron van troost en hoop zijn terwijl je deze moeilijke periode doorkomt. Veel kracht en steun gewenst voor jou tijdens dit proces.

€ 12,99 

Angel to Go

Een beschermengeltje dat altijd bij je is om te beschermen, waar je ook bent. Het engeltje zit veilig opgeborgen in een mooi houten doosje, zodat je het overal mee naartoe kunt nemen.


Overledene herdenken op de sterfdag

Als we het hebben over de rouwperiode nadat je iemand verloren hebt spreken we meestal over 1 jaar en 6 weken na de sterfdag. In het eerste jaar komen alle dagen voor het eerst voorbij die je niet meer samen kunt delen. Denk hierbij aan de verjaardag van de overledene en ook de trouwdag bijvoorbeeld. Andere gedenkwaardige momenten zijn de ‘feestdagen’ zoals Pasen, Kerstmis en het inluiden van een nieuw jaar.


Feestdagen die ineens niet meer zo feestelijk zijn voor iemand die een overledene herdenkt. Ook vaderdag is een beladen dag als de vader is overleden.  Vanzelfsprekend is dit ook het geval voor moederdag als mama is overleden.
Alle andere bijzondere dagen, zoals verjaardagen zijn zeker het eerste jaar vaak moeilijke dagen. Dan is de herinnering aan de sterfdag nog erg vers en herdenken achterblijvers het samenzijn.


De eerste 6 weken bij het verlies van een echtgenoot of partner zijn zo intens dat veel mensen deze tijd in een soort shock doorbrengen. Als er kinderen zijn dan proberen ze alles zo snel mogelijk weer zo ‘normaal’ mogelijk te laten doorlopen.Er zijn mensen waarbij dit heel goed helpt om weer in een bepaald ritme te komen. Zo kunnen ze van daaruit weer verder met hun leven.

 Ze kunnen stap voor stap het verlies gaan verwerken.


Uiteindelijk gaat iedereen er op zijn eigen manier mee om. Er is geen goed of fout bij rouwverwerking. Je moet hier vooral je eigen weg in zien te vinden. De sterfdag van de vader, moeder of kind is een enorm beladen dag.
De juiste vorm geven aan de eerste sterfdag om de overleden vader te herdenken is heel moeilijk. 

Ook is dit het geval bij het herdenken van de sterfdag van mama of het herdenken van de sterfdag van een kind.


Ieder moet voor zichzelf bepalen hoe hij of zij hiermee omgaat. Zoals ik al zei er is geen goed of fout. Iedereen ervaart dit op zijn of haar eigen manier. Om het verlies zachter te maken is het goed om op de sterfdag datgene te doen wat bij jou past om je overleden vader te herdenken.

Herdenken van de sterfdag van mama

Je moeder herdenken op haar sterfdag kun je op allerlei verschillende manieren doen.
 
Op die dag, een jaar geleden, is alles anders geworden en het wordt ook nooit meer hetzelfde. Het herdenken van de sterfdag van mama of van je overleden vader is belangrijk voor de verwerking van het verlies.


Samenkomen met familie en vrienden kan voor enorme steun zorgen. Zeker als het gaat om de eerste sterfdag. Op die dag komen alle gevoelens en verschillende emoties weer naar boven. Om herinneringen op te halen aan de sterfdag van je moeder kun je een plek bezoeken waar zij graag kwam. Misschien hield ze van een wandeling in het bos of aan zee? Misschien herdenk je moeder het best gewoon thuis?


Je kunt eventueel haar graf bezoeken of de plek waar haar urn is bijgezet en een bloemetje wegzetten. Een kaarsje branden en een kaart achterlaten met een gedicht of een quote voor haar sterfdag.


Hier zijn een aantal sterfdag quote ideeën;

  • Wat je in je hart bewaart raak je nooit meer kwijt
  • Liefde blijft tot de maan en terug
  • In de donkerste nachten zie je de mooiste sterren
  • The moment your heart stopped changed mine forever


Wat ik nu zeg kan misschien hard klinken maar niet iedereen staat stil bij de sterfdag van jouw dierbare.
Wil jij je overleden vader herdenken samen met anderen laat dit dan aan ze weten. Het is meestal geen onachtzaamheid of ongeïnteresseerdheid. Anderen staan vaak gewoon niet stil bij die voor jou bijzondere dag.  

Herdenken sterfdag van een kind


De jaarlijkse sterfdag van een kind zal altijd een beladen dag zijn en blijven. Mensen die een kindje hebben verloren zullen de jaarlijkse sterfdag dan ook altijd op een speciale manier invullen. Het verlies van een kindje is heel traumatisch en dit kost veel tijd om een plekje te krijgen. Ook het hebben van een miskraam of het verlies van een onvoldragen kindje brengt op de jaarlijkse sterfdag veel verschillende emoties met zich mee. Het is goed om op de sterfdag van een kindje iets speciaals te doen.


Als er een grafje is kun je dit bezoeken samen met anderen als je dit niet alleen wilt doen.

Je zou net als bij het herdenken van de sterfdag van mama een bloemetje en een brandend kaarsje weg kunnen zetten.
Heb je de urn van je kindje thuis staan dan is een jaarlijks terugkerend ritueel misschien wel goed om te doen.


Je kunt eraan denken om een sieraad te laten maken waar wat as van je kindje in zit. Zo heb je hem of haar altijd bij je.
Een klein herdenkingsaltaartje maken met een kaarsje, bloemetje en foto’s.

Belangrijk is dat je datgene doet waar jij je goed bij voelt en wat jou helpt om te gaan met het verlies. Een manier vinden om het voor jezelf leefbaar te maken.

Jaarlijkse sterfdag, hoe geef ik steun aan degene die iemand verloren heeft?


Goed dat je erover nadenkt hoe je iemand kunt steunen op de sterfdag van een dierbare. 

Het is altijd goed als je een kaartje berichtje of belletje doet. Vaak is laten weten dat je aan ze denkt al een enorme steun. Wil je meer doen vraag dan gewoon waar behoefte aan is. Dat is helemaal niet gek, dat is namelijk super lief en attent.

Woon je wat verder van de persoon vandaan dan kan dat altijd natuurlijk met een cadeautje door de brievenbus.


Verwen met de beste brievenbuscadeautjes om sterkte en beterschap te wensen. Ontdek de leukste en liefste geschenken en breng een glimlach op hun gezicht, zelfs op afstand! Je kunt bijvoorbeeld een mooi boeket van Bloompost sturen. Of kijk anders eens bij de troostcadeautjes, hier staat vast wel een gepast troost cadeau.


Herdenking en rituelen


Door overledenen te herdenken in rituelen houden we ze in onze herinnering levend. Zolang de overledene wordt herinnerd en er over hem of haar gepraat wordt is hij/zij nog steeds in ons midden.We hebben die herinnering nodig om het verlies te kunnen dragen.


Vanzelfsprekend is dit verlies bij een kind anders dan bij een vader die 98 jaar is geworden. We troosten ons dan met de gedachte van een zeer lang en mooi leven. En het is een grote troost dat de overleden vader een zeer respectabele leeftijd heeft bereikt. Het is belangrijk om de overledene in je hart met je mee te dragen. Hierdoor kan de herinnering Natuurlijk zal dit niet direct gaan na het verlies van je dierbare. Maar zoals ze vaak zeggen gaan er na verloop van tijd de scherpe kanten af.


Door de mooie herinneringen en de herdenking rituelen is het verlies beter te dragen. Helemaal als je dit kunt delen met anderen. De herinnering aan de sterfdag delen met familie, vrienden of met mensen die hetzelfde verlies moeten dragen.

Op welke manieren kun je een dierbare herdenken?


Zoals je hebt kunnen lezen in dit artikel zijn er verschillende manieren
hoe je de sterfdag van een geliefde kunt herdenken.
 Zoek jij voor jezelf een herdenkingsritueel om zo beter met je eigen verdriet en dat van anderen om te kunnen gaan?


Hier heb ik nog een aantal manieren waar jij misschien ook iets mee kunt.


  • Verleng de voetsporen van de overledene

Weet je dat degene die is overleden nog graag iets had gedaan voor hij/zij stierf. Dan kun jij dit nu voor ze doen.


  • Zoek mensen die hetzelfde meegemaakt hebben en ook iemand hebben verloren. Samen huilen en lachen over herinneringen die je ophaalt helpt enorm bij de verwerking van het verdriet

  • Vind een speciale plek waar je naartoe kunt gaan en je even kunt terugtrekken. Kom samen of samen op speciale dagen zoals de sterfdag of de verjaardag van je dierbare.  • Maak een herinneringsboek en schrijf alles op wat je samen hebt beleefd. Je kunt ook andere mensen vragen om hier een bijdrage aan te leveren.Samen met foto’s, tekeningen, of vakantie-ervaringen heb je een mooi naslagwerk waar je nog vaak doorheen kunt bladeren

  • Doe iets bijzonders op de sterfdag. Deel samen op deze dag mooie herinneringen. Huil en lach samen, dit biedt veel steun en helpt je verder met het verwerken van je verdriet. Wil jij de overledene altijd bij je dragen? 

  • Je kunt de as van jouw dierbare in een juweel of ander sieraad laten verwerken. Zelfs een tatoeage waarin as van de overledene is verwerkt behoort tot de mogelijkheden.


Ik hoop dat dit artikel je een stapje verder heeft gebracht. Het je helpt om de juiste richting te geven aan je leven. Ik wens je veel sterkte bij het verwerken en dragen van het verdriet


Een blijvende herinnering aan jouw dierbaren met een gedenksieraad. Het kan een prachtige manier zijn om te rouwen, te vieren en te herinneren


Herinnering cadeautjes