Geboortebloem - Een liefdevol aandenken

De betekenis van de geboortebloem als een tastbare herinnering voor troost!


Geboortebloemen zijn bloemen die traditioneel verbonden zijn met de geboortemaand van een persoon. Elke maand heeft zijn eigen bloem met unieke betekenissen die de persoonlijkheid kunnen weerspiegelen. Het kiezen van de juiste geboortebloem als aandenken aan een dierbare kan troost bieden en een blijvende herinnering vormen aan de band die gedeeld werd. Zo kan een geboortebloem een lichtpuntje zijn in tijden van gemis, door de mooie momenten te koesteren en de nagedachtenis levend te houden.


Geboortebloem geven een Betekenisvolle Herinnering

April 
Juli 

Augustus 

September 
Oktober →
December 


Geboortebloem Gids: Ontdek Jouw Unieke Bloem en Betekenis


Bloemen spelen van oudsher een bijzondere rol in ons leven. Ze geven uiting aan liefde, medeleven, feestelijkheden, beterschap en herinnering. Bij het heengaan van een dierbare zijn het vaak bloemen die troost bieden en uitdrukking geven aan onze gevoelens. Ook als we iemand feliciteren met een heugelijk feit geven we vaak bloemen als cadeau.


Het meest gegeven beterschap cadeau is ook nog steeds een mooi boeket bloemen. Als je iemand een bos bloemen geeft hoef je eigenlijk niets meer toe te lichten. De bloemen op zichzelf spreken voor zich! Niet voor niets heeft de bloemistenbranche jarenlang de slogan gebruikt ' Zeg het met Bloemen'!


Een geboortebloem is een bloem die traditioneel geassocieerd wordt met de geboortemaand van iemand. Bij een geboorte kun je met de bloemen van die maand laten zien dat jij erg betrokken wilt zijn bij het leven van het kleintje. Bij een overlijden kan het ook een persoonlijke en symbolische manier zijn om na te denken over het leven van de persoon die niet meer bij ons is.


Het geven van een geboortebloem als aandenken is een liefdevolle manier om de overledene te eren. Elke maand heeft zijn eigen bloem met een unieke betekenis die de persoonlijkheid van het individu weerspiegelen. 


De roos bijvoorbeeld, staat bekend als de geboortebloem voor juni en wordt vaak geassocieerd met liefde en waardering, terwijl het lelietje-van-dalen, de geboortebloem voor mei, zuiverheid en geluk symboliseert. Door de passende geboortebloem te kiezen, kun je een troostvol gebaar maken naar de nabestaanden toe en zorg je voor een blijvende herinnering aan de unieke band die je met de overledene deelde. 


Ga je juist een geboortebloem als cadeau geven bij een kraam visite of bij een doop dan geef je aan de nieuwe ouders aan betrokken te willen zijn bij het nieuwe leven.Geboortebloemen vormen zo een manier om stil te staan bij elk unieke nieuwe mens.


Wil jij ook graag weten welke geboortebloem bij welke maand hoort? Welke geboortebloem past bij jouw dierbare en hoe zou die een lichtpuntje kunnen zijn in tijden van gemis? Ontdek het in dit artikel en gebruik deze kennis om een persoonlijke en betekenisvolle keuze te maken.


Wat is een Geboortebloem?


Een geboortebloem is een bloem die specifiek gekoppeld is aan jouw geboortemaand. Elk type bloem draagt een unieke betekenis en symboliseert verschillende kwaliteiten, zoals leven, geluk en liefde, die bij kunnen dragen aan jouw persoonlijke verhaal.


Betekenis van Geboortebloemen Per Maand?


Hieronder vind je een overzicht van geboortebloemen per maand, elk met een korte omschrijving van de betekenis. Als je meer wilt weten, kun je doorklikken naar elke maand om alles te ontdekken over de geboortebloem en de specifieke betekenis ervan.


Elke maand heeft zijn eigen geboortebloem, de eigenschappen en de betekenis passen bij de persoon die in die bewuste maand is geboren. Hieronder vind je welke geboortebloem bij welke maand hoort:

 • Januari → Het sneeuwklokje en de anjer
 • Februari → De iris, de primula en het viooltje
 • Maart → De gele narcis en de kersenbloesem
 • April → Lathyrus (siererwtjes) en het madeliefje
 • Mei → De meidoorn en het Lelietje-van Dalen
 • Juni → De roos en de kamperfoelie
 • Juli → Ridderspoor en de waterlelie
 • Augustus → De gladiool en de klaproos
 • September → De dagbloem en de aster
 • Oktober → De goudsbloem en de cosmea
 • November → De pioenroos en de chrysant
 • December → Hulst en (wederom) de narcis 

Geboortebloemen per Maand


Elke maand heeft zijn eigen unieke geboortebloem die iets zegt over jouw persoonlijke kwaliteiten. Hieronder vind je de betekenis van elke afzonderlijke bloem


Januari: De anjer en het sneeuwklokje zijn de geboortebloemen. Anjers symboliseren bewondering, terwijl sneeuwklokjes hoop vertegenwoordigen.


null


Februari: Voor februari zijn het viooltje, de iris en de primula(ook wel sleutelbloem) de geboortebloemen. Het viooltje staat voor nederigheid en trouw, de primula staat voor een nieuw begin, groei en hoop terwijl de iris staat voor welsprekendheid, geloof, wijsheid en hoop.


null


Maart: In maart zijn de gele narcis en kersenbloesem de geboortebloem. Narcissen staan voor nieuw begin en voorspoed en kersenbloesem betekent geluk, liefde en lente. Vanwege zijn korte bloeitijd wordt kersenbloesem ook wel geassocieerd met sterfte; hoe kort het leven eigenlijk wel is.


null


April: Deze maand wordt omarmt door het madeliefje en de welriekende lathyrus. Het madeliefje is een symbool van zuiverheid trouw en onschuld, terwijl welriekende lathyrus voor zachtaardigheid, fijngevoeligheid en vriendschap staat.


null


Mei: Het lelietje-van-dalen en de meidoorn zijn aan mei toegekend. Lelietje-van-dalen symboliseert liefde, zuiverheid, oprechtheid en geluk, de meidoorn staat voor lente, bloei, vruchtbaarheid, maagdelijkheid en seksualiteit.


null


Juni: De roos en kamperfoelie zijn de geboortebloemen van juni. Rozen duiden op liefde, geluk, passie en waardering, terwijl kamperfoelie voor toegewijde banden, betrouwbaarheid en verbondenheid staat.


null


Juli: In juli staan ridderspoor en de waterlelie centraal. Ridderspoor verwijst naar een open hart en luxe, en waterlelies symboliseren zuiverheid en eenheid, vrede en balans.


null


Augustus: De gladiool en de papaver zijn toegewezen aan augustus. Gladiolen vertegenwoordigen een sterk karakter, overwinning en trots terwijl papaver voor troost en rust zorgt.


null


September: De aster en 'morning glory' ofwel de dagbloem, symboliseren september. Asters staan voor wijsheid, liefde, vertrouwen en onschuld, en de dagbloem staat voor genegenheid en hernieuwde connectie.


null


Oktober: De cosmeaen de calendula, ofwel goudsbloem. De cosmea staat symbool voor harmonie en rust. De goudsbloem brengt een boodschap van blijheid en optimisme, en kan een gevoel van licht en warmte brengen in tijden van verdriet.


null


November: De pioenroos en de chrysant zijn de bloemen van november. De chrysant wordt geassocieerd met positiviteit en voorspoed, de pioenroos staat voor liefde, romantiek en geluk.


null


December: Eindelijk, in december, zijn de hulst en wederom de narcis de geboortebloemen. Hulst symboliseert bescherming en vreugde. De narcis, vaak in de vorm van de kamervariant, staat voor geluk en voorspoed.


null


Symbolische Betekenissen


Elke geboortebloem heeft een unieke betekenis die iets zegt over jouw persoonlijke eigenschappen. Hieronder ontdek je wat jouw geboortebloem over jou kan vertellen.

 • Het sneeuwklokje symboliseert hoop en puurheid. Deze bloem overleeft de kou en kondigt de lente aan, wat duidt op een sterk karakter.
 • De iris staat voor wijsheid, moed en optimisme. Als je zelf deze eigenschappen bezit, straal je vertrouwen uit in het leven.
 • De narcis is een teken van jeugd en genegenheid. Net zo fris als de lente brengt deze bloem een gevoel van nieuw begin en vreugde met zich mee.
 • Anjer: vertegenwoordigt fascinatie en nieuwe liefde.
 • Viooltje: staat symbool voor bescheidenheid, dankbaarheid en puurheid.
 • Iris: draagt de boodschap van goede vriendschap en hoop.
 • Madelief: roept beelden op van onschuld en trouwe liefde.

Jouw geboortebloem kan dus veel zeggen over wie je bent. Kijk naar de bloemen van jouw geboortemaand en voel je verbonden met hun vreugde en optimisme. Het is een prachtige manier om jouw unieke kwaliteiten te weerspiegelen. Heb vreugde in de kleine dingen die jou typeren, net zoals elke bloem haar eigen charme heeft.


Geboortebloemen in Culturen


Geboortebloemen zijn een kleurrijk onderdeel van vele culturen. Ze weerspiegelen vaak oude tradities en overtuigingen. Elk van deze bloemen draagt een unieke betekenis en wordt geassocieerd met een specifieke maand van het jaar.


Net zoals een sterrenbeeld, kunnen ze iets vertellen over jou en jouw persoonlijkheid. In vele families maakt de geboortebloem deel uit van geboorterituelen en cadeautjes. Een boeket van je geboortebloem kan veel emoties oproepen en wordt vaak gegeven om de unieke band tussen familieleden te vieren.


De tradities rondom geboortebloemen kunnen je een gevoel van verbondenheid geven. Ze vieren niet alleen een individu, maar ook de rijkdom van de cultuur waaruit ze voortkomen. Door deze tradities te omarmen, eer je jouw erfgoed en breng je een stukje schoonheid en traditie in jouw dagelijks leven.


Geboortebloemen en Sterrenbeelden


In de wondere wereld van sterrenbeelden en geboortebloemen, is jouw persoonlijk karakter onlosmakelijk verbonden met de symbolen die horen bij jouw geboortemaand. Elke periode heeft zijn unieke bloem en sterrenbeeld die samen meer vertellen over wie jij bent.


 • Waterman - 20 januari - 18 februari
  Als Waterman ben je bekend om je innovatieve en vrijgeestige aard. Jouw geboortebloem is het viooltje, symbolisch voor loyaliteit en waarheid.
 • Vissen  - 19 februari - 20 maart
  Empathisch en intuïtief, dat zijn mensen met het sterrenbeeld Vissen. De narcis, een weergave van geluk en liefde, is jouw geboortebloem.
 • Ram  - 21 maart - 19 april
  Vol energie en avontuur, zo staat de Ram bekend. De assertiviteit en leiderschapskwaliteiten van jouw persoonlijkheid worden weerspiegeld in de goudsbloem.
 • Stier  - 20 april - 20 mei
  Betrouwbaarheid en kracht zitten in jouw natuur. Het  lelietje-van-dalen, staand voor nederigheid en geluk, past bij jou.
 • Tweelingen  - 21 mei - 20 juni
  Communicatief en geestig, dat onderscheidt een Tweeling. Jullie geboortebloem, de lavendel, symboliseert jullie charme en veelzijdigheid.
 • Kreeft  - 21 juni - 22 juli
  Gevoeligheid en zorgzaamheid zijn kenmerkend voor de Kreeft. De witte roos, symbool voor zuiverheid en sympathie, is jouw bloem.
 • Leeuw  - 23 juli - 22 augustus
  Als Leeuw straal je zelfvertrouwen en leiderschap uit. Jouw geboortebloem, de klaproos, staat net als jij in het middelpunt van de belangstelling en symboliseert herdenking en troost.
 • Maagd  - 23 augustus - 22 september
  Praktisch en zorgvuldig, Maagden doen alles met oog voor detail. De margriet, uitbeeldend zuiverheid en onschuld, resoneert met jouw natuur.
 • Weegschaal  - 23 september - 22 oktober
  Balans en harmonie zoek je in alles als Weegschaal. De boterbloem, representatie van charme, past bij jouw geaardheid.
 • Schorpioen  - 23 oktober - 21 november
  Gepassioneerd en vastbesloten, zo kenmerkt een Schorpioen zich. De chrysant is jouw geboortebloem en staat voor medeleven en eerlijkheid.
 • Boogschutter - 22 november - 21 december
  Jij bent bekend om je optimisme en liefde voor vrijheid. De narcis, symbool voor nieuwsgierigheid en wijsheid, is jouw geboortebloem.
 • Steenbok - 22 december - 19 januari
  Gedisciplineerd en ambitieus, dat zijn eigenschappen van een Steenbok. De sneeuwklokje, die staat voor hoop en bewondering, is een weerspiegeling van jouw streven en vastberadenheid.


Het Geven van Geboortebloemen


Bij een verjaardag of andere heugelijke viering, is het geven van een geboortebloem een prachtige manier om jouw respect en liefde te tonen. Elke maand heeft zijn eigen unieke bloem, die staat voor specifieke persoonlijke kwaliteiten en sentimenten.


Wanneer je een geboortebloem geeft, kun je de wensen personaliseren. Bijvoorbeeld, voor iemand geboren in maart, kun je een boeket van narcissen geven met een kaartje waarop staat: "Moge deze narcissen je een jaar van geluk en nieuwe kansen brengen." Zo'n attent gebaar kan de ontvanger echt het gevoel geven dat je zijn of haar persoonlijkheid waardeert.


Hoe kies ik een geboortebloem voor een tattoo?


Bij het selecteren van een geboortebloem voor je tattoo houd je natuurlijk rekening met de maand waarin je geboren bent. Elke maand heeft specifieke bloemen die geassocieerd worden met bepaalde karaktereigenschappen en symboliek. Zo kun je een bloem kiezen die niet alleen esthetisch aantrekkelijk is, maar ook persoonlijke betekenis heeft.

 1. Bekijk de bloemen die overeenkomen met jouw geboortemaand. Sommige maanden hebben meerdere opties, zoals januari met zowel de aster als de sneeuwklok. Zoals elk individu heeft elke bloem haar eigen unieke eigenschappen. Kies van elke maand de bloem die het beste bij de betreffende persoon past; Januari, de anjer staat voor diepere liefde en geluk, terwijl de sneeuwklok schoonheid en hoop symboliseert.
 2. Bedenk welke kwaliteiten en symbolen je wilt vertegenwoordigen met je tattoo. Wil je liefde uitdragen, of juist hoop en schoonheid? Kies een bloem die past bij jouw persoonlijkheid of levensverhaal.
 3. Overleg met een tattoo-artiest. Een professionele artiest kan jou helpen om de perfecte geboortebloem te kiezen en te ontwerpen op een manier die past bij jouw stijl en karakter.


Hoe kan ik geboortebloemen relateren aan persoonlijke karaktereigenschappen?


Geboortebloemen zijn een mooie manier om symboliek en betekenis toe te voegen aan iemands persoonlijke kenmerken.

Elke bloem heeft zijn eigen unieke eigenschappen en wordt traditioneel verbonden met de karaktereigenschappen van de personen geboren in die maand.

Hier een kleine greep uit de geboortebloemen waarmee je kunt ontdekken wat jouw geboortebloem zegt over jouw persoonlijkheid:

Januari: Ben je geboren in januari? De anjer en het sneeuwklokje vertegenwoordigen liefde, loyaliteit en een frisse start. Je bent wellicht zelf ook liefdevol en waardeert nieuwe begin.

April: Madeliefjes en pronkerwt of lathyrus, staan bekend om hun zuivere en loyale natuur. Deze maand geboren? Dan bent je waarschijnlijk zacht en loyaal.

Juni: Rozen zijn een symbool van liefde en toewijding. Als juni jouw geboortemaand is, kun je je vinden in deze romantische en gepassioneerde eigenschappen.

Juli: Delphinium en waterlelie symboliseren een open hart en oprechtheid. Misschien vindt jij je eigen eerlijkheid en openheid terug in deze geboortebloemen.

September: De aster staat voor standvastigheid en een sterk karakter. Deze kwaliteiten kunnen bij jou ook sterk aanwezig zijn.

Door jouw geboortebloem te leren kennen en de bijbehorende eigenschappen, krijgt u een inzicht in jouw eigen karakter en kunt u deze unieke kenmerken omarmen en uitdragen. 

Lees meer over de karaktereigenschappen van de geboortebloemen die bij een specifieke maand hoort via onderstaande linken


 • Januari →
 • Februari →
 • Maart →
 • April →
 • Mei →
 • Juni →
 • Juli →
 • Augustus →
 • September →
 • Oktober →
 • November →
 • December →


Tip: Gebruik deze kennis voor een persoonlijk geschenk of als inspiratie voor zelfreflectie. Jouw geboortebloem kan een prachtige gids zijn in het begrijpen en versterken van jouw persoonlijke eigenschappen.