verlichting zoeken bij verdriet
Ien
3 min

Verlichting zoeken bij verdriet

3 min

Verdriet kan je overspoelen op momenten dat je het niet verwacht. Je kunt je door verdriet overweldigd voelen en niet weten hoe je hiermee om moet gaan. Verdriet kan alles overheersend zijn en je volledig belemmeren in je dagelijkse leven. 

Herken jij deze symptomen en wil je je graag weerbaarder maken tegenover dat verdriet? Ben je er klaar mee dat jouw verdriet je leven bepaalt? Dan volgen hier enkele eenvoudige tips die jij kunt toepassen als verdriet bij jou op bezoek komt. 

Als verdriet op bezoek komt  ➢➣

Verdriet verwerken

Verwarring en gevoelens van verdriet zijn vaak zeer heftig, dus neem de tijd om je verdriet op de juiste manier te verwerken. Sta jezelf toe om verdriet te hebben, geef je er ook gerust aan over. Verdriet verwerken betekent ook gewoon verdriet hebben.

Zorg er wel voor dat je niet vast komt te zitten in je verdriet. Waak ervoor dat het verdriet de overhand krijgt. Ga met je verdriet aan de slag door oefeningen te doen die je helpen om het los te laten. Gewoon afleiding kan je hierbij al helpen, lees een goed boek of tref die mensen die jou zeer na aan het hart gaan.

Probeer eens nieuwe activiteiten uit die je energie geven, zoals yoga of meditatie. Ook een nieuwe hobby of een nieuwe sport zorgen voor hernieuwde kracht. Ontspanningstechnieken kunnen helpen om je meer in contact met jezelf te brengen en zo beter met je emoties om te gaan.

Deel in je verdriet

Ook kun je jezelf toestaan om op een rustige plek te huilen en om ondersteuning vragen aan mensen die je vertrouwt. Er zijn vast mensen in je omgeving die hetzelfde verdriet kennen als jij. Rouw samen en vind troost bij elkaar om het verlies van een gedeelde dierbare. 

Haal samen fijne herinneringen op en probeer elke dag iets positiefs te vinden. Hou er rekening mee dat verdriet niet overgaat in één keer, maar neem de tijd om eraan te werken. 

Wat geeft jou geluk?

Door het zetten van kleine stapjes, ga jij manieren vinden om met die chaotische gevoelens van verdriet om te gaan. Uiteindelijk ga jij weer geluk en licht ervaren, zonder dat het verdriet daarmee helemaal weg is.

Probeer bewust keuzes te maken die je mentaal en fysiek sterker maken. Onthoud wat jou geluk geeft, zoek naar herinneringen waarvan jij warm wordt van binnen. 

Stap terug doen

Geef je over aan fysieke activiteiten zoals yoga of wandelen om stresslevels te verminderen. Geef jezelf toestemming om een stap terug te doen uit het drukke leven en luister goed naar welke soorten activiteiten of momenten voor jou belangrijk zijn. 

Neem de tijd om als dat nodig is even stil te staan, zodat jouw verdriet je niet belemmert bij alledaagse eenvoudige activiteiten.

Verdriet is een emotie!

Vergeet niet dat verdriet een emotie is die iedereen beleeft op zijn of haar eigen wijze. De een doet dat met veel tranen, een ander sluit zich af en valt in stilzwijgen, weer een ander zoekt juist nu mensen op om hard mee te lachen.  

Geen enkele manier is goed of fout, dat bepaal alleen jijzelf. Maar zorg ervoor dat je wel de controle houdt over je verdriet. Laat verdriet niet de overhand krijgen. Laat dit je leiding geven wanneer je verdriet voelt. Stem af op wat je volgende stap kan zijn naar genezing. 

Ontspan en onderga de emoties in plaats van ze te onderdrukken. Geef jezelf toestemming om mee te bewegen in de stroom, laat je meedrijven met de emotionele golven om vervolgens weer vaste grond onder je voeten te krijgen.

Verdriet zorgt voor innerlijke groei

Verdriet helpt je uiteindelijk dan ook groeien als mens. Misschien zegt dit je nu nog niets, maar later zul je het met me eens zijn. 

Je krijgt een dieper inzicht in je vermogen om pijn te dragen, emotionele littekens op te lopen maar hier ook weer van te herstellen. Realiseer je daarom dat wat er nu gebeurt, meerwaarde heeft voor in de toekomst. 

Neem de tijd die nodig is en heb respect voor wat dit verdriet betekent voor jou als mens. Je zult op een dag sterk genoeg zijn om alle tegenslagen in het leven het hoofd te bieden. 

Samen sterk

Vergeet ook vooral niet om jouw naasten jouw steun aan te bieden. Gedeelde smart is halve smart, wordt er niet voor niets gezegd. 

Samen staan we sterk en het is fijn om je verdriet en je emotionele kwetsbaarheid te kunnen delen met mensen waaruit jij moed kunt putten. 

Verlies en het verdriet dat daaraan gekoppeld is, zijn ingewikkelde processen die tijd nodig hebben om verwerkt te worden. Onderschat de impact van een langere periode van rouwen dus niet en geef jezelf hierin de ruimte die jij nodig hebt.


Reacties
Categorieën