wie troost mij
Ien
4 min

Wie troost mij? - Waarom troost zo belangrijk is voor al je emoties

4 min

Wie troost mij? Troost zoeken in moeilijke tijden is een van de meest krachtige overlevingsstrategieën die wij mensen hebben.

Troost kan je helpen om je beter te voelen en je ondersteunen bij het verwerken van emoties, terwijl je meer kalmte en innerlijke vrede ervaart.

In dit artikel geef ik je meer uitleg over wat troost precies inhoudt en verschillende manieren om jezelf te troosten.

Dit kan je helpen bij verdriet en troost bieden ➢➣

Wat is Troost?

Troost is het proces van verlichting en steun tijdens moeilijke periodes in je leven. Dit kan een verlies zijn van een dierbare of een huisdier waar je heel erg aan gehecht was.

Maar we hebben niet alleen dàn troost nodig. Troost kan ook nodig zijn bij een langdurige ziekte, bij een operatie die iemand moet ondergaan of als een collega met een burn-out thuis zit.

Er zijn talloze redenen te bedenken waarom iemand troost zoekt of nodig heeft en jij hem of haar hierin kunt steunen.

Troost betekent dat je dingen toestaat, zoals je emoties begrijpen en erkenning geven aan je situatie.

Je maakt er een prioriteit van om voldoening te blijven voelen door liefdevolle gebaren, zoals extra aandacht, medeleven en begrip.

Of het nu gaat om het schrijven van een gedicht, een troost cadeautje sturen of een vriendin uitnodigen voor een lekkere lunch. Troost biedt verlichting tijdens moeilijke tijden.

Er zijn veel manieren waarop je troost kunt vinden. Afgezien van fijne gesprekken die je kan hebben met familie, vrienden of anderen in je omgeving, kun je er ook op uit gaan. Zoek troost in een activiteit!

Wandelen in het bos, fietsen door het landschap of het beoefenen van een sport. Meer tijd besteden aan je hobby(s) zoals lezen, knutselen of schilderen of ga op zoek naar een nieuwe hobby.

Een andere manier om troost te vinden die goed kan werken is het dagelijks mediteren. Door te mediteren kun je rust en ontspanning vinden terwijl je tegelijkertijd naar jezelf luistert en reflecteert op de dingen die zich in je leven afspelen.

Hoe fysieke troost te bieden

Fysieke troost bieden bij het verwerken van emotionele problemen of stress is een manier die al vele decennia wordt gebruikt. Fysieke troost geeft mensen de kans om hun emoties ‘aan te raken’ en ermee te verbinden.

Fysieke vertroosting kan moederlijke liefde omvatten, zoals een massage, een omarming of zelfs simpelweg een hand geven.

Je zou ook samen in de natuur kunnen gaan wandelen om frisse lucht en ruimte tot nadenken te krijgen.

De mogelijkheden voor fysieke troost zijn oneindig. Je hoeft alleen maar creatief na te denken over wat werkt voor jouw situatie!

Voor fysieke troost is communicatie fundamenteel. Wees open en eerlijk over hoe je je voelt, zodat de persoon met wie je spreekt er iets meer van begrijpt. Geef aan waar je behoefte aan hebt en waaraan absoluut niet.

Bespreek eventuele problemen waarmee hij of zij jou kan helpen en wat comfortabel voor jou is om te doen. Als je het lastig vind om te praten probeer dan eens gezamenlijke activiteiten zoals wandelen of koken.

Door de aandacht ‘af te leiden’ van de troost maak je het onderwerp lichter. Vaak gaat dan de ‘social talk’ makkelijker over in waar het echt om gaat en wat jou bezighoud.

Wat de beste manier van troost ook mag zijn, vergeet niet dat kleine dingen soms grote verschillen maken!

Troost te bieden is erg belangrijk

 Troost bieden is belangrijk omdat het vermindering kan brengen van angst en toestaat om angsten te overdenken. Fysieke troost geeft de persoon de kans om op een veiligere plek emoties uit te drukken.

Hierdoor zal die persoon meer open kunnen staan voor het verwerken ervan.

Door iemand te troosten met bijvoorbeeld een knuffel of geruststellende woorden geef je iemand ondersteuning in moeilijke tijden. Hierdoor wordt het makkelijker om met negatieve gevoelens, zoals verdriet of angst, om te gaan.

Dit zorgt ervoor dat ze zich gezien en gehoord voelen en helpt hen echt om weer grip op hun problemen te krijgen. Het geven van troost is ook een manier om iemand te laten weten dat je er voor hem of haar bent. Je laat begrip zien en biedt tegelijkertijd ondersteuning aan.

Wanneer iemand zich in dit soort situaties alleen voelt, betekent het al heel veel dat hij of haar weet dat er iemand voor is en luistert. Dit zorgt al voor herstel van hoop.

Er zijn voor iemand in moeilijke tijden betekent luisteren, begrip tonen voor gevoelens en mee denken vanuit de ander zijn belevingswereld.

Wees aanwezig en ondersteunend maar kom niet met advies tenzij hier expliciet om gevraagd wordt. Soms hebben mensen gewoon behoefte aan een echt luisterend oor, zonder dat er geoordeeld wordt.

Manieren om begrip en steun te bieden aan anderen in moeilijke tijden

Er zijn verschillende manieren om op een respectvolle manier begrip en steun te bieden aan anderen in moeilijke tijden. Zorg voor een open communicatie door te luisteren naar het verhaal van iemand met empathie.

Toon begrip voor het verdriet en spreek je steun uit. Dit zijn slechts een paar methoden die je kunt gebruiken om iemand in een moeilijke tijd te helpen.

Niet alleen helpt het om samen te huilen en lachen of een schouderklop te geven, met de juiste woordkeuze kun je iemand ook laten voelen dat er steun is.

Bovendien biedt het mensen in moeilijke tijden een gevoel van medeleven.

Ze staan er letterlijk niet alleen voor!

Praat met de betrokkene op een rustige manier, luister aandachtig en denk mee over mogelijkheden die hen kunnen helpen hun situatie te verlichten.

Wijs zo iemand op zijn of haar persoonlijke kracht en positieve instelling. Herinner hen eraan hoe ze anderen altijd juist helpen in moeilijke tijden. Hierdoor kunnen ze wellicht de weg vinden ook zichzelf te helpen met het verdriet om te gaan.

Als je het gevoel hebt dat jouw steun helpt kies dan ook gerust voor fysieke troost in de vorm van een omarming of zo. Hiermee laat je zien en voelen dat wat je zegt recht uit je hart komt.

Verbinding maken met anderen en voelen dat je wordt gerespecteerd

We hebben allemaal momenten gehad waarop we ons verdrietig, boos en eenzaam voelden. Troost biedt de mogelijkheid gevoelens van empathie te ervaren via iemand anders door connectie te maken met wat die persoon voelt.

Door aandachtige luisteraars aan je zijde te hebben, kun je je intense emoties delen, waardoor je meer steun en hoop krijgt om eruit te komen.

Hoewel het moeilijk kan zijn om aandacht en steun te vragen, is het geen teken van zwakte of falen als je iemand nodig hebt om jou steun te bieden.

Het getuigt juist van kracht als je je ‘zwakte’ durft te erkennen en hulp durft te vragen. We raden je aan om mensen uit je omgeving die je vertrouwt om hulp te vragen.

Zoek naar manieren waarop je jezelf kunt verbinden met anderen door kleine stappen of gesprekken.


Dit kan je helpen bij verdriet en troost bieden ➢➣


Reacties
Categorieën