Mindfulness oefeningen voor beginners
Ien
11 min

Mindfulness oefeningen voor beginners: Tips en tricks om te beginnen met mindfulness

11 min

Ben je op zoek naar manieren om meer rust en balans te vinden in je dagelijks leven? Dan is mindfulness misschien iets voor jou. Mindfulness is een methode om je bewust te worden van je eigen gedachten, gevoelens en lichaam.

Door mindfulness-oefeningen te doen, leer je om je aandacht te richten op het hier en nu. Dit kan helpen om stress en angst te verminderen en om meer rust en balans te vinden in het dagelijks leven.

Of je nu een beginner bent of al ervaring hebt met mindfulness, er zijn veel verschillende mindfulness-oefeningen die je thuis kunt doen. In dit artikel worden verschillende oefeningen besproken die je kunnen helpen om meer in het moment te leven en om meer rust en balans te vinden in je dagelijks leven.

We bespreken onder andere welke mindfulness-oefeningen geschikt zijn voor beginners en hoe je kunt ontdekken welke oefeningen het beste werken voor jouw persoonlijke behoeften en levensstijl.


Het is het zeker de moeite waard om een mindfulness programma te proberen voor het bevorderen van je eigen mentale welzijn. Hou rekening bij het kiezen van een Mindfulness programma met de volgende dingen. Zorg dat het bij je past, maak tijd vrij in je dagelijkse routine en wees geduldig. Zo kan ook jij je geest trainen om meer rust en helderheid te ervaren.


Mindfulness voor het Dagelijkse leven  →


Wat zijn goede mindfulness oefeningen voor thuis?

Mindfulness-oefeningen voor thuis zijn gericht op het ontwikkelen van bewustzijn en aandacht in het huidige moment. Het doel van deze oefeningen is om je te helpen je bewust te worden van je gedachten, emoties en lichaamssensaties zonder oordeel.

Door regelmatig mindfulness-oefeningen te doen, kun je stress en angst verminderen, je concentratie en je algehele welzijn verbeteren.

Er zijn veel verschillende soorten mindfulness-oefeningen die je thuis kunt doen, waaronder meditatie, yoga en ademhalingsoefeningen. Deze oefeningen kunnen je helpen om je te concentreren op je ademhaling, lichaam of omgeving.

Enkele voorbeelden van de beste mindfulness oefeningen die je thuis kunt doen zijn:

 • Bodyscan:

  Een oefening waarbij je je aandacht richt op verschillende delen van je lichaam om te ontspannen en bewust te worden van eventuele spanningen. Dit kan helpen om je te ontspannen en stress te verminderen.


 • Aandachtig eten:
  Een oefening waarbij je je volledige aandacht richt op het eten van een maaltijd, zodat je bewuster eet en meer geniet van het voedsel. Hierdoor ga je beter luisteren naar je lichaam en leer je te genieten van het eten.


 • Ademhalingsoefeningen:

  Oefeningen waarbij je je richt op je ademhaling om je te helpen ontspannen en je geest te kalmeren. Dit zorgt voor een betere concentratie en vermindert stress.


 • Yoga:

  Een oefening waarbij je verschillende houdingen aanneemt om je lichaam en geest te ontspannen en te versterken. Beoefenaars van yoga zijn beter in staat te ontspannen en ervan vaak minder stress.

Het is belangrijk om te onthouden dat mindfulness-oefeningen tijd en toewijding vergen om te leren en te beoefenen. Maar als je regelmatig oefent, zijn de voordelen zeker de inspanning waard. Probeer verschillende oefeningen en ontdek welke het beste bij jou passen.

Waarom zijn mindfulness oefeningen voor thuis belangrijk?

Mindfulness oefeningen zijn belangrijk voor iedereen die meer rust, balans en focus wil in het dagelijks leven. In onze moderne samenleving worden we continu blootgesteld aan prikkels en afleidingen.

Door regelmatig mindfulness oefeningen te doen, kun je beter omgaan met stress, spanning en drukte.

Thuis mindfulness oefeningen doen heeft als voordeel dat je dit op elk moment van de dag kunt doen, zonder dat je hiervoor naar een specifieke locatie hoeft te gaan. Bovendien kun je thuis in alle rust en privacy oefenen, waardoor je je beter kunt concentreren en meer kunt ontspannen.

Door bewuster te leven en je aandacht te richten op het hier en nu, kun je negatieve gedachten en emoties loslaten en meer genieten van het moment. Dit kan bijdragen aan een betere nachtrust, een gezonder lichaam en een betere mentale gezondheid.

Het regelmatig beoefenen van mindfulness oefeningen kan ook helpen bij het verminderen van depressie. Het is dus belangrijk om mindfulness oefeningen op te nemen in je dagelijkse routine, zodat je meer energie en geluk in je leven kunt ervaren.

Hoe voer je mindfulness oefeningen voor thuis uit?

Mindfulness oefeningen zijn een geweldige manier om te ontspannen en je geest te kalmeren. Er zijn verschillende mindfulness oefeningen die je eenvoudig thuis kunt uitvoeren om je te helpen een staat van ontspanning en bewustzijn te bereiken.

Ademhalingsoefening

Een van de eenvoudigste mindfulness oefeningen die je thuis kunt doen, is de ademhalingsoefening. Ga rustig zitten en richt je aandacht op je ademhaling. Adem rustig in door je neus en adem rustig uit door je mond. Probeer je aandacht volledig te richten op je ademhaling en laat gedachten die in je opkomen, voorbij gaan.

Bodyscan

De bodyscan is een mindfulness oefening waarbij je je aandacht richt op je lichaam. Ga op je rug liggen en sluit je ogen.

Scan langzaam van je tenen naar je hoofd en richt je aandacht op elk deel van je lichaam. Als je ergens spanning voelt probeer daar dan gewoon even bij stil te staan, zonder iets te doen of te oordelen. Probeer je aandacht volledig te richten op elk deel van je lichaam en laat gedachten die in je opkomen, voorbij gaan.

Telmeditatie

Een andere mindfulness oefening die je prima thuis kunt doen, is de telmeditatie. Ga rustig rechtop zitten en adem bewust in door je neus en tel hierbij tot 4.

Hierna adem je bewust uit door je mond en tel je tot 8. Wellicht ben je bij 6 al helemaal uitgeademd, in dat geval doe je de laatste 2 tellen gewoon even niets.

Hierna begin je weer opnieuw met inademen door je neus en tot 4 te tellen en vervolgens weer uit te ademen door je mond en tot 8 te tellen.

Blijf dit proces herhalen tot je in een prettig ritme komt, je gaat dan waarschijnlijk ook merken dat je in een andere ‘state of mind’ geraakt. Is dat niet direct de eerste keer het geval, geen zorgen, gewoon blijven oefenen.

Mindfulness yoga oefeningen

Mindfulness yoga oefeningen zijn een geweldige manier om te ontspannen en je geest te kalmeren. Je kunt deze oefeningen thuis uitvoeren, ze zijn geschikt voor zowel beginners als gevorderden. Een voorbeeld van een mindfulness yoga oefening is staand luisteren.

Ga rechtop staan en richt je aandacht op je ademhaling. Luister naar de geluiden om je heen en label ze als "geluiden". Herhaal dit proces met andere zintuigen, zoals sensaties in je lichaam.

Geleide meditaties

Geleide meditaties zijn een geweldige manier om te ontspannen en je geest te kalmeren. Er zijn verschillende geleide meditaties beschikbaar die je thuis kunt doen.

Een voorbeeld van een geleide meditatie is de body scan. Ga op je rug liggen en sluit je ogen. Luister naar de instructies en richt je aandacht op elk deel van je lichaam.

Technieken

Er zijn verschillende technieken die je kunt gebruiken om mindfulness oefeningen thuis uit te voeren. Een voorbeeld van een techniek is de ademruimte.

Ga rustig zitten en richt je aandacht op je ademhaling. Tel je ademhalingen tot tien en richt je aandacht op de sensaties in je lichaam. Laat gedachten die in je opkomen, voorbij gaan.

Zorg ervoor dat je een comfortabele plek kiest om mindfulness oefeningen thuis uit te voeren. Zet je telefoon uit en zorg ervoor dat je niet gestoord wordt. Sluit je ogen en probeer je te concentreren op de oefening.

Tips voor het integreren van mindfulness oefeningen in je dagelijks leven

Mindfulness oefeningen kunnen een geweldige manier zijn om stress te verminderen en meer rust en ontspanning in je dagelijks leven te brengen. Hier zijn enkele tips om mindfulness oefeningen effectief te integreren in je dagelijks leven:

 • Zet een reminder in je telefoon om jezelf eraan te herinneren om mindfulness oefeningen te doen op een vast tijdstip van de dag. Dit kan helpen om mindfulness oefeningen een vast onderdeel van je dagelijkse routine te maken.
 • Hang een quote op je koelkast of een mooie serene poster op je deur om jezelf dagelijks aan mindfulness te herinneren. Dit kan helpen om je te motiveren om mindfulness oefeningen te doen, zelfs op drukke dagen.
 • Probeer mindfulness oefeningen te doen tijdens dagelijkse activiteiten, zoals tijdens het tandenpoetsen, douchen of koken. Dit kan helpen om mindfulness te integreren in je dagelijkse routine en het makkelijker maken om regelmatig te oefenen.
 • Maak gebruik van mindfulness apps of online cursussen om begeleiding te krijgen bij het doen van mindfulness oefeningen. Er zijn veel verschillende apps en cursussen beschikbaar die je kunnen helpen om mindfulness te integreren in je dagelijks leven.

Het is belangrijk om te onthouden dat het integreren van mindfulness oefeningen in je dagelijks leven tijd kost en dat het belangrijk is om geduldig te zijn met jezelf. Begin met kleine stappen en bouw langzaam op.

Door regelmatig mindfulness oefeningen te doen, kun je meer rust en ontspanning in je dagelijks leven brengen en beter omgaan met stressvolle situaties.

Probeer ook om mindfulness te integreren in je dagelijkse activiteiten in de natuur, zoals wandelen of fietsen. Dit kan helpen om meer bewuster te zijn van je omgeving en jezelf te verbinden met de natuur.

Verder kan het luisteren naar rustgevende muziek tijdens het doen van mindfulness oefeningen helpen om je te concentreren en te ontspannen.


Mindfulness voor het Dagelijkse leven  →


Mindfulness oefeningen voor beginners

Als je net begint met mindfulness, kunnen ontspanningsoefeningen een goede manier zijn om te beginnen. Hier zijn enkele mindfulness ontspanningsoefeningen die je kunt proberen:

Rozijn oefening:

Neem een rozijn en bekijk deze aandachtig. Voel de textuur en ruik de geur. Stop de rozijn vervolgens in je mond en voel hoe deze smaakt en aanvoelt. Deze oefening helpt je om je bewust te worden van je zintuigen en het moment.

Drie minuten ademhaling meditatie:

Ga zitten op een rustige plek en focus op je ademhaling. Adem in door je neus en adem uit door je mond. Blijf je ademhaling volgen en probeer je gedachten te laten gaan. Deze oefening helpt je om je geest te kalmeren en je te concentreren op het huidige moment.

De bodyscan:

Ga op je rug liggen en sluit je ogen. Focus op elk deel van je lichaam, beginnend bij je tenen en werk omhoog naar je hoofd. Let op eventuele spanningen of pijn en probeer deze los te laten. Deze oefening helpt je om je bewust te worden van je lichaam en spanningen te verminderen.

Mindful wandelen:

Ga naar buiten en maak een wandeling. Focus op je omgeving en let op de geluiden, geuren en kleuren om je heen. Voel hoe je voeten de grond raken en hoe je lichaam beweegt. Deze oefening kun je ook gewoon tijdens de pauze van je werk doen. Deze oefening helpt je om je te concentreren op het huidige moment en te genieten van je omgeving.

Mindful eten:

Kies een stuk fruit of een ander voedingsmiddel en eet dit langzaam en bewust op. Let op de smaak, textuur en geur van het voedsel. Deze oefening helpt je om je bewust te worden van je eetgewoonten en te genieten van het voedsel dat je eet.

Probeer deze mindfulness oefeningen voor beginners en ontdek welke oefeningen het beste bij jou passen. Het beoefenen van mindfulness kan je helpen om meer ontspannen te zijn en te genieten van het moment.

Mindfulness gedachten

Mindfulness gaat over het bewust worden van je gedachten en gevoelens in het moment. Het gaat erom dat je zonder oordeel waarneemt wat er in je omgaat. Dit kan soms lastig zijn, omdat we vaak geneigd zijn om onze gedachten te willen controleren en te analyseren.

Een goede manier om te oefenen met het observeren van je gedachten is door te luisteren naar mindfulness oefeningen.

Dit zijn korte meditaties waarbij je je aandacht richt op je ademhaling, je lichaam en je gedachten. Door regelmatig te oefenen met deze oefeningen, leer je om je gedachten te observeren zonder erin mee te gaan.

Er zijn verschillende apps en websites waar je gratis mindfulness oefeningen kunt vinden. Als je een mindfulness oefening gaat doen, is het belangrijk om jezelf de tijd te gunnen om te oefenen.

Zorg dat je een rustige plek hebt waar je niet gestoord wordt en zet je telefoon op stil.

Probeer je gedachten te observeren zonder erin mee te gaan. Als je merkt dat je afdwaalt, breng dan rustig je aandacht terug naar je ademhaling.

Mindful zijn betekent dat je je bewust bent van je lichaam en geest in het hier en nu. Het gaat erom dat je niet op de automatische piloot leeft, maar dat je bewust keuzes maakt en geniet van het moment.

Dankbaarheid is ook een belangrijk aspect van mindfulness. Door dankbaar te zijn voor wat je hebt, leer je om te genieten van de kleine dingen in het leven en kun je beter omgaan met stress en tegenslagen.

Tenslotte

In dit artikel heb je kunnen lezen dat mindfulness-oefeningen vele voordelen bieden voor zowel de mentale als fysieke gezondheid. Door regelmatig mindfulness-oefeningen te doen, kun je stress en angst verminderen, je concentratie verbeteren en een rustiger geest krijgen.

Er zijn tal van mindfulness-oefeningen die je gewoon thuis kunt doen, zoals de body scan, meditatie, ademhalingsoefeningen en yoga. Het is belangrijk om te experimenteren met verschillende oefeningen en te ontdekken welke het beste voor jou werken.

Na verloop van tijd kun je de mindfulness-oefeningen integreren in je dagelijks leven. Bijvoorbeeld door tijdens het eten met aandacht te eten, bewust te zijn van je ademhaling tijdens het wandelen of te mediteren voor het slapengaan.

Door mindfulness-oefeningen te doen, kun je meer in het moment leven en bewuster worden van je eigen gedachten en gevoelens. Hierdoor kun je beter omgaan met stressvolle situaties en meer genieten van het leven.

Overweeg ook eens om een mindfulness online training te volgen om je mindfulness-vaardigheden verder te ontwikkelen.

Veelgestelde vragen

Wat zijn enkele eenvoudige mindfulness oefeningen voor beginners?

Als je net begint met mindfulness, zijn er enkele eenvoudige oefeningen die je kunt doen om te beginnen. Hier zijn enkele ideeën:

 • Ademhalingsoefeningen: focus op je ademhaling en adem diep in en uit.
 • Lichaamsscan: ga liggen en focus op elk deel van je lichaam, beginnend bij je tenen en werk omhoog naar je hoofd.
 • Rozijnoefening: neem een rozijn en focus op elk aspect van de rozijn, zoals de textuur, smaak en geur.

Welke mindfulness boeken zijn aanbevolen voor starters?

Er zijn verschillende mindfulness boeken die geschikt zijn voor beginners. Enkele aanbevolen boeken zijn:

 • "Mindfulness: Een praktische training in omgaan met gevoelens en gewoonten" door Edel Maex.
 • "Waar je ook gaat, daar ben je: Meditatie in het dagelijks leven" door Jon Kabat-Zinn.
 • "De kracht van het nu" door Eckhart Tolle.

Hoe kan ik thuis een mindfulness training beginnen?

Je kunt thuis een mindfulness training beginnen door enkele eenvoudige stappen te volgen:

 1. Kies een rustige plek waar je niet gestoord wordt.
 2. Kies een tijd waarop je niet gehaast bent.
 3. Kies een mindfulness oefening die bij je past.
 4. Begin met een korte sessie van 5-10 minuten en werk geleidelijk naar langere sessies toe.
 5. Wees consistent en oefen dagelijks.

Zijn er korte mindfulness meditaties die ik kan doen voor het slapen gaan?

Ja, er zijn verschillende korte mindfulness meditaties die je kunt doen voor het slapen gaan om te ontspannen en tot rust te komen. Hier zijn enkele ideeën:

 • Ademhalingsoefeningen: focus op je ademhaling en adem diep in en uit.
 • Lichaamsscan: ga liggen en focus op elk deel van je lichaam, beginnend bij je tenen en werk omhoog naar je hoofd.
 • Visualisatie: stel jezelf voor op een rustige plek, zoals een strand of bos.

Kan ik mindfulness oefeningen vinden op YouTube in het Nederlands?

Ja, er zijn tal van mindfulness oefeningen te vinden op YouTube in het Nederlands. Enkele kanalen die je kunt bekijken zijn:

 • 365 Dagen Mindfulness
 • Mindfulness Fabriek
 • Happy with Yoga

Wat zijn informele mindfulness oefeningen die ik gedurende de dag kan uitvoeren?

Informele mindfulness oefeningen zijn oefeningen die je gedurende de dag kunt uitvoeren terwijl je bezig bent met je dagelijkse activiteiten. Hier zijn enkele ideeën:

 • Bewust eten: focus op de smaak, textuur en geur van het eten.
 • Wandelen: focus op je ademhaling en beleef elke stap die je zet bewust.
 • Luisteren naar geluiden op je werkplek; de printer, de koffiemachine geluiden van buiten.
 • Afwassen: focus op de sensaties in je handen en het geluid van het water.

Het uitvoeren van deze oefeningen kan je helpen om meer mindful en bewust te zijn gedurende de dag.


Mindfulness voor het Dagelijkse leven  →

Reacties
Categorieën