Mindfulness cursus online
Ien
10 min

Mindfulness Cursus Online: Ontdek Gemoedsrust in het Digitale Tijdperk

10 min

Mindfulness is een levensstijl die steeds populairder wordt in onze drukke en stressvolle levens. Het is een vorm van meditatie waarbij je je aandacht richt op het huidige moment en leert omgaan met stress, bezorgdheid en ongemak. 

Mindfulness helpt je om een gezonder en meer ontspannen leven te leiden door meer inzicht te krijgen in je gedachten, emoties en lichaamssensaties.

Een mindfulness cursus online is een geweldige manier om deze vaardigheden vanuit het comfort van je eigen huis te ontwikkelen. Online cursussen zijn zeer laagdrempelig en kunnen worden afgestemd op jouw tempo en schema. 

Door deel te nemen aan een online mindfulness cursus, krijg je de kans om te leren van ervaren trainers en je eigen mindfulness-praktijk op te bouwen.

Het belang van mindfulness in ons drukke leven kan niet genoeg worden benadrukt. In een tijd waarin veel mensen overweldigd zijn door hun werk, sociale verplichtingen en persoonlijke uitdagingen, biedt mindfulness een krachtig hulpmiddel om de kwaliteit van je leven te verbeteren. 

Dus waar wacht je nog op? Duik in de wereld van online mindfulness cursussen en begin vandaag nog met het versterken van je mentale welzijn.Het is het zeker de moeite waard om een mindfulness programma te proberen voor het bevorderen van je eigen mentale welzijn. Hou rekening bij het kiezen van een Mindfulness programma met de volgende dingen.
Zorg dat het bij je past, maak tijd vrij in je dagelijkse routine en wees geduldig. Zo kan ook jij je geest trainen om meer rust en helderheid te ervaren.Mindfulness voor het Dagelijkse leven  →


Wat is een Mindfulness training?

Een mindfulness training is een vorm van aandachtstraining die je helpt accepteren wat zich aandient in het leven van alledag. Het betekent de dingen zien zoals ze werkelijk zijn. 

Mindfulness kun je leren door de juiste training en oefeningen. Gelukkig zijn er online tal van gratis mindfulness cursussen beschikbaar om mee te beginnen.

Er zijn verschillende vormen en benaderingen van mindfulness. Sommige cursussen richten zich op de traditionele boeddhistische principes, terwijl andere meer moderne technieken en inzichten combineren. 

Ongeacht de benadering zijn de meeste mindfulness trainingen gebaseerd op meditatie, ademhaling en lichaamsbewustzijn.

Enkele principes en technieken die worden gebruikt in een (online) mindfulness cursus zijn:

 • Aandacht richten: Hierbij leer je je aandacht bewust te richten op een bepaald object, bijvoorbeeld je ademhaling of een geluid.
 • Bewustzijn van gedachten en emoties: Je oefent met het observeren van je gedachten en emoties, zonder erover te oordelen of erin mee te gaan.
 • Zelfcompassie: Mindfulness leert je vriendelijk en zorgzaam te zijn voor jezelf, vooral in moeilijke situaties.

Tijdens een online mindfulness training, krijg je oefeningen die je dagelijks kunt uitvoeren. Sommige oefeningen zijn gericht op het verminderen van stress, andere op het omgaan met negatieve gedachten of het verbeteren van je concentratievermogen en focus.

Kortom, mindfulness training is een fantastische manier om je mentale welzijn te verbeteren en meer te genieten van het leven. Het fijne is dat je het overal en op elk moment kunt beoefenen, aan de hand van de juiste online cursus. 

Dus waar wacht je nog op? Ga aan de slag met een online mindfulness cursus en ontdek de voordelen voor jezelf.

Voordelen van het volgen van een mindfulness cursus online

Een van de belangrijkste voordelen van het volgen van een online mindfulness cursus is de flexibiliteit en het gemak die het biedt. 

Je hebt de vrijheid om te kiezen wanneer en waar je oefent, wat het makkelijker maakt om mindfulness in jouw drukke levensstijl in te passen. In plaats van op vaste tijdstippen en locaties aanwezig te zijn, kun je er op elk moment van de dag aan werken. 

Hierdoor vergroot je de mogelijkheden hebt om mindfulness in jouw dagelijkse routine op te nemen.

Deelnemen aan een mindfulness cursus online maakt de training ook toegankelijk voor iedereen. Of je nu fysieke beperkingen, sociale angst, of andere uitdagingen hebt, een online cursus stelt je in staat om mindfulness te beoefenen in een vertrouwde omgeving en in jouw eigen tempo. 

Bovendien kunnen mensen in afgelegen gebieden of met beperkte transportmogelijkheden profiteren van de mogelijkheden die online cursussen bieden.

Een ander voordeel van online mindfulness cursussen is de persoonlijke begeleiding en ondersteuning die vaak beschikbaar is. 

Veel online cursussen bieden individuele begeleidingssessies en ondersteuning via videoconferenties of een chatbox. Hierdoor krijg je persoonlijke aandacht en begeleiding die vergelijkbaar is met een traditionele cursus.

Daarnaast kunnen online mindfulness cursussen kostenbesparend zijn. Omdat er geen reiskosten of huurkosten voor een fysieke locatie zijn, zijn online trainingen vaak goedkoper dan offline cursussen. Dit maakt het voor meer mensen mogelijk om de voordelen van mindfulness te ervaren, ongeacht hun budget.

Ten slotte biedt het volgen van een online mindfulness cursus de mogelijkheid tot herhaling en verdieping van de geleerde vaardigheden. 

Je kunt lessen herhalen en opnieuw bekijken wanneer je maar wilt, waardoor je de mogelijkheid hebt om jouw mindfulnesspraktijk verder te versterken en te verdiepen.

Kortom, een online mindfulness cursus biedt vele voordelen die je kunnen helpen om de beoefening van mindfulness in jouw leven op te nemen en te versterken. Het wordt ook en stuk gemakkelijker om dit te integreren in jouw drukke schema en leefomstandigheden.

Tips voor het kiezen van de juiste online mindfulness cursus

Onderzoek de inhoud en structuur van de cursus. Voordat je jezelf verbind aan een online mindfulness cursus, is het essentieel om de lesmaterialen, modules en syllabus te bekijken. 

Zorg ervoor dat ze aan jouw behoeften voldoen en dat de cursus een duidelijke structuur en progressie heeft.

Lees recensies en reviews van eerdere deelnemers. Recensies en reviews kunnen je helpen bij het beoordelen van de kwaliteit en effectiviteit van een online cursus. 

Zoek naar recensies op onafhankelijke platforms om een eerlijk beeld te krijgen van de ervaringen van anderen.

Controleer de achtergrond en ervaring van de instructeur. Het is belangrijk om de kwalificaties, ervaring en reputatie van de instructeur of trainers die verantwoordelijk zijn voor de cursus te verifiëren. Zo weet je zeker dat je leert van iemand met de juiste expertise.

Onderzoek de beschikbare ondersteuning en begeleiding. Tijdens een mindfulness cursus kan het belangrijk zijn om ondersteuning en begeleiding te hebben. 

Controleer daarom of de instructeurs of medewerkers beschikbaar zijn om je te helpen bij eventuele vragen of problemen.

Overweeg de prijs en waarde van de cursus. Bij het kiezen van een online mindfulness cursus, is het niet alleen belangrijk om de prijzen te vergelijken tussen verschillende cursussen, maar ook om te evalueren welke waarde ze bieden in termen van lesmateriaal, begeleiding en ondersteuning. 

Kies een cursus die past binnen jouw budget, maar die je ook daadwerkelijk helpt om je doelen te bereiken.

Door rekening te houden met deze factoren, ben je beter in staat om een online mindfulness cursus te kiezen die bij je past en je helpt om je mindfulness-vaardigheden effectief te ontwikkelen.

Mindfulness online voor elke dag

Het kan soms lastig zijn om in ons drukke dagelijkse leven tijd te vinden voor onszelf. Gelukkig zijn er online mindfulness cursussen beschikbaar die perfect passen bij je drukke schema. Zo kun je een thuiscursus mindfulness volgen waarmee je de voordelen van mindfulness gewoon in je eigen huis kunt ervaren.

Een dagelijkse dosis mindfulness

Het is belangrijk om de tijd te nemen voor jezelf en je mentale gezondheid. Met een online cursus mindfulness kun je heel gemakkelijk mindfulness oefeningen in je dagelijkse routine integreren. Door regelmatig te oefenen, werk je aan het vergroten van je bewustzijn en leer je beter omgaan met stress en drukte in je leven.

Voordelen van online mindfulness thuis

 1. Flexibiliteit: je kunt de cursus volgen wanneer het jou uitkomt.
 2. Toegankelijkheid: je hebt alleen een internetverbinding nodig om te beginnen.
 3. Privacy: je kunt op je eigen tempo en in je vertrouwde omgeving oefenen.

Mindfulness oefeningen voor thuis

Hier zijn enkele eenvoudige oefeningen die je thuis kunt uitproberen:

 1. Ademhalingsoefeningen: focus op je ademhaling en probeer langzaam en diep in en uit te ademen.
 2. Bodyscan: ga ontspannen opa je rug liggen en breng je aandacht naar elk deel van je lichaam, van je tenen tot je hoofd.
 3. Meditatie: zoek een rustige plek om te zitten en richt je aandacht op je ademhaling of een object.

Er zijn ook diverse online mindfulness cursussen gratis beschikbaar als je graag eerst wilt kennismaken met mindfulness voordat je besluit om er verder in te investeren.

Wanneer je mindfulness dagelijks toepast in je leven, zul je merken dat je beter kunt omgaan met stress, je concentratie verbetert en je je beter kunt ontspannen.


Mindfulness voor het Dagelijkse leven  →


Mindfulness training en toepassen in het Dagelijks Leven

Het is mogelijk om mindfulness te leren en toe te passen in je dagelijks leven. Er zijn verschillende online cursussen beschikbaar die je kunnen helpen om de beste mindfulness training te krijgen. Laten we eens kijken hoe je mindfulness kunt leren en thuis kunt oefenen.

Een van de populaire online mindfulness cursussen is gratis en bestaat uit een introductie en 8 cursusonderdelen. Je krijgt toegang tot theorie, gedachtegang achter de oefeningen en meditatie-oefeningen met audiofragmenten. Zo kun je mindfulness leren en oefenen wanneer het jou uitkomt.

Wil je meer structuur en begeleiding tijdens je mindfulness training? Probeer dan de Mindfulness voor het dagelijkse leven cursus. 

Deze 8-weekse cursus neemt je stap voor stap mee om van chaotisch en gestresst naar rustig, gestructureerd en gelukkig te gaan. De cursus bevat praktische oefeningen, video's en audiobestanden.

Om mindfulness in je dagelijkse leven te integreren, probeer je het volgende:

 • Maak een vast moment vrij voor mindfulness thuis. Kies een tijdstip dat voor jou werkt en zorg voor een rustige ruimte.
 • Begin met 3 minuten mindfulness oefeningen en bouw dit geleidelijk op.
 • Wees geduldig en oefen regelmatig. Mindfulness kun je leren, maar het vraagt tijd en toewijding.
 • Gebruik de aangeleerde technieken gedurende de dag. Let bijvoorbeeld op je ademhaling tijdens stressvolle situaties of breng je aandacht naar het hier en nu.

Door mindfulness in je dagelijks leven te implementeren, kun je profiteren van vermindering van stress, verbetering van concentratie en ervaren van meer tevredenheid. Veel succes met het vinden van de juiste online cursus en het integreren van mindfulness in jouw leven.

Wat zijn de online mindfulness cursus kosten?

Als je op zoek bent naar een online mindfulness cursus, is het belangrijk om te weten wat de kosten zijn. Er zijn verschillende aanbieders van mindfulness cursussen, en de prijzen kunnen variëren afhankelijk van wat er bij de cursus is inbegrepen. Hier vind je een overzicht van enkele opties en hun kosten.

Eén van de aanbieders is MindfulnessFabriek. Zij bieden een online MBSR (Mindfulness-Based Stress Reduction) cursus aan voor €495. Dit bedrag is inclusief begeleiding door een erkende trainer en een werkboek. Mocht je werkgever de kosten betalen, dan rekenen zij een zakelijk tarief van €595 excl. btw.

Een andere optie is het Centrum voor Mindfulness. Zij hebben een 8-weekse online MBSR basistraining met sessies van 1,5 uur voor €495. Daarnaast bieden ze ook een online compassietraining aan voor hetzelfde bedrag. In deze training leer je in 8 bijeenkomsten vriendelijker te zijn voor jezelf en de wereld om je heen.

Bij Happy With Yoga kun je terecht voor een online mindfulness-programma dat sterk wordt aanbevolen. Het programma Mindfulness voor het Dagelijkse leven kost normaak € 188,00 maar kun je nu aanschaffen voor maar € 67,00! 


Mindfulness voor het dagelijkse leven € 67,-  →


Samenvattend:

MindfulnessFabriek MBSR online: €495 (particulier) of €595 (zakelijk excl. btw)

Centrum voor Mindfulness MBSR online: €495 (8 weken, 1,5 uur per sessie)

Centrum voor Mindfulness Compassietraining online: €495 (8 bijeenkomsten)

Happy With Yoga: Online training Mindfulness voor het Dagelijkse leven € 67,00  Houd bij het kiezen van een online cursus rekening met je eigen wensen en behoeften op het gebied van mindfulness. Het is belangrijk om een cursus te vinden die bij je past en waar je echt baat bij hebt.

Tot slot

Samenvatting van de voordelen van het volgen van een mindfulness cursus online: Het volgen van een online mindfulness cursus biedt vele voordelen. Allereerst kun je de cursus volgen in jouw eigen tempo en in jouw eigen vertrouwde omgeving. 

Dit maakt het gemakkelijker om de technieken en concepten te implementeren en toe te passen in het dagelijks leven. Bovendien zijn online cursussen vaak goedkoper dan fysieke cursussen, waardoor jij geld bespaart.

 1. Een paar voordelen op een rijtje:
 2. Leer in alle comfort van thuis uit
 3. Volg de cursus op uw eigen tempo
 4. Kostenbesparend
 5. Geen reistijd

Mindfulness is een krachtige manier om jouw mentale en emotionele welzijn te verbeteren. Door regelmatig te oefenen, kun jij leren om meer in het moment aanwezig te zijn en minder bezig te zijn met zorgen over het verleden of de toekomst.

Als jij nog niet bekend bent met mindfulness, is het volgen van een online cursus een uitstekende manier om te beginnen. Je krijgt toegang tot deskundige begeleiding en praktische oefeningen om mindfulness te integreren in jouw dagelijkse routine.

Waar wacht je nog op? Overweeg vandaag nog een online mindfulness cursus te volgen en ervaar zelf de positieve veranderingen die het in jouw leven kan brengen.

Veelgestelde vragen

Vergoeden zorgverzekeraars een online mindfulness cursus?

Het is mogelijk dat zorgverzekeraars een online mindfulness cursus vergoeden, afhankelijk van je zorgverzekering en de voorwaarden. Neem contact op met je zorgverzekeraar om te weten te komen of je in aanmerking komt voor een vergoeding.

Kan ik zonder ervaring beginnen met een cursus mindfulness online?

Ja, je kunt zonder ervaring beginnen met een cursus mindfulness online. Deze cursussen zijn vaak ontworpen voor beginners en geleidelijk aan opgebouwd om je stap voor stap vertrouwd te maken met mindfulness technieken.

Zijn er gratis mindfulness cursussen beschikbaar online?

Er zijn zeker gratis mindfulness cursussen online beschikbaar. Hoewel ze soms beperkter zijn in inhoud en begeleiding, kunnen ze je alsnog een goede basis bieden om mindfulness te ontdekken en te oefenen.

Hoe kan ik mindfulness integreren in mijn dagelijks leven?

Een manier om mindfulness te integreren in je dagelijks leven is door het ontwikkelen van een dagelijkse meditatiepraktijk. Daarnaast kun je mindfulness toepassen in je dagelijkse activiteiten, zoals tijdens het eten, wandelen, werken of communiceren met anderen. Het gaat erom bewust te zijn van je gedachten, emoties en lichamelijke sensaties, en het accepteren van wat er op dat moment gebeurt, zonder oordeel.

Wat zijn de voordelen van een 8-weekse mindfulness training?

Een 8-weekse mindfulness training helpt je om in een gestructureerde en ondersteunde omgeving stap voor stap mindfulness onder de knie te krijgen. Na 8 weken kun je verwachten dat je beter in staat bent om stress te reguleren, je concentratie te verbeteren, je emotionele veerkracht te vergroten en meer in contact te zijn met jezelf en anderen.

Welke mindfulness boeken worden aanbevolen voor beginners?

Er zijn talloze mindfulness boeken beschikbaar voor beginners. Een bekend en toegankelijk boek is "Waar je ook gaat, daar ben je" van Jon Kabat-Zinn. Andere aanraders zijn "Mindfulness: a practical guide to finding peace in a frantic world" van Mark Williams en Danny Penman, en "De kracht van het Nu" van Eckhart Tolle.


Mindfulness voor het Dagelijkse leven leer meer  →

Reacties
Categorieën