man en jongene op bank in park met ipad in de hand
Ien
7 min

Cadeautjes voor mensen met dementie - Tips voor het vinden van passende geschenken voor verbinding en herinnering


7 min

Ben je op zoek naar cadeautjes voor mensen met dementie, maar weet je niet waar je moet beginnen?

Het kan een uitdaging zijn om cadeaus te vinden die geschikt zijn voor iemand met dementie, gezien de impact van de ziekte op de zintuigen. Maar maak je geen zorgen, want wij hebben de oplossing voor je!

In deze blogpost delen we een scala aan cadeau-ideeën die specifiek gericht zijn op het prikkelen van de zintuigen en die geschikt zijn voor mensen met dementie. 

Of je nu op zoek bent naar cadeautjes die herinneringen oproepen, de sociale interactie bevorderen of de hersenen stimuleren, we hebben voor elk wat wils.

Dementie kan de zintuigen op verschillende manieren beïnvloeden. Sommige mensen met dementie kunnen gevoeliger zijn voor prikkels, terwijl anderen moeite hebben met het herkennen van geuren en smaken. 

Het is daarom essentieel om cadeaus te kiezen die aansluiten bij de persoonlijke voorkeuren en behoeften van de persoon met dementie.

In deze blogpost zullen we je een diverse lijst met cadeau-ideeën presenteren die niet alleen de zintuigen prikkelen, maar ook verbinding en herinnering stimuleren. 

Door deze cadeaus te geven, kun je de persoon met dementie helpen om zich meer ontspannen, comfortabel en verbonden te voelen.

Specifieke Cadeautjes voor Mensen met Vroege Dementie

Als je op zoek bent naar een cadeautje voor iemand met vroege dementie, is het belangrijk om te onthouden dat herinneringen een belangrijke rol spelen in hun leven. 

 • Cadeautjes die herinneringen oproepen kunnen daarom erg waardevol zijn.

Denk bijvoorbeeld aan een fotoalbum met oude foto's van de persoon en zijn of haar familie. Of geef een oude muziekalbum cadeau waar de persoon goede herinneringen aan heeft. Ook boeken met verhalen uit de tijd dat de persoon nog goed kon lezen, kunnen een mooi cadeau zijn.

 • Interactieve cadeautjes kunnen ook erg geschikt zijn voor mensen met vroege dementie. 

Deze cadeautjes stimuleren de hersenen en bieden een leuke en interactieve manier om bezig te zijn.  Denk bijvoorbeeld aan puzzels, spelletjes en speciale telefoons voor ouderen.

 • Ontspanning en comfort zijn belangrijk voor mensen met dementie. 

Cadeautjes die bijdragen aan ontspanning en comfort kunnen daarom erg waardevol zijn.  Denk bijvoorbeeld aan massagekussens, warme dekens en aromatherapieproducten.

 • Sociale interactie en verbinding zijn belangrijk voor mensen met dementie. 

Cadeautjes die de sociale interactie kunnen bevorderen zijn daarom erg geschikt. Denk bijvoorbeeld aan bordspellen, fotoboeken met familiefoto’s en gepersonaliseerde kalenders.

 • Het stimuleren van de hersenen is belangrijk voor mensen met dementie. 

Cadeautjes die de hersenen kunnen stimuleren zijn daarom erg geschikt.  Denk bijvoorbeeld aan puzzels, geheugenspellen en boeken met breinbrekers.

 • Het behouden van zelfstandigheid is belangrijk voor mensen met dementie. 

Cadeautjes die de zelfstandigheid kunnen bevorderen zijn daarom erg geschikt. Denk bijvoorbeeld aan aangepaste keukenhulpmiddelen, kalenders met herinneringen en GPS-trackers.

 • Fysieke activiteit is belangrijk voor mensen met dementie. 

Cadeautjes die fysieke activiteit kunnen stimuleren zijn daarom erg geschikt.  Denk bijvoorbeeld aan wandelstokken, weerstandsbanden en aangepaste fitnessprogramma’s.

 • Tot slot is rust en ontspanning belangrijk voor mensen met dementie. 

Cadeautjes die bijdragen aan rust en ontspanning zijn daarom erg geschikt. Denk bijvoorbeeld aan comfortabele stoelen, rustgevende muziek en aromatherapieproducten.

Specifieke Cadeautjes voor Mensen met Gevorderde Dementie

Als je op zoek bent naar een cadeau voor iemand met gevorderde dementie, dan zijn er specifieke cadeautjes die je kunt geven. 

Hieronder hebben we een paar suggesties voor je op een rijtje gezet.

Sensory Toys

Sensory toys zijn speeltjes die de zintuigen van mensen met dementie stimuleren. Dit kan helpen om hun aandacht te trekken en te behouden.  Voorbeelden van sensory toys zijn fidgets, knuffels met textuur en zachte ballen. 

Je kunt ook denken aan speeltjes met licht en geluid.

Comfortabele Kleding

Mensen met gevorderde dementie kunnen soms moeite hebben met het vinden van comfortabele kleding. Kleding die te strak zit of knelt kan leiden tot ongemak en onrust. 

Kies daarom voor kleding die comfortabel zit en makkelijk aan en uit te trekken is. Denk bijvoorbeeld aan kleding gemaakt van zacht materiaal, zonder knopen of ritsen. Je kunt ook kiezen voor kleding met klittenbandsluitingen.

Fotoalbums

Fotoalbums kunnen een waardevol cadeau zijn voor mensen met gevorderde dementie. Het bekijken van foto's kan helpen om herinneringen op te halen en kan een gevoel van comfort en veiligheid bieden. 

Kies voor een fotoalbum met grote foto's en een duidelijke indeling. e kunt ook foto's toevoegen van belangrijke gebeurtenissen en personen uit het leven van de persoon met dementie.

Het is belangrijk om te onthouden dat elk persoon met dementie uniek is en andere behoeften heeft. Overleggen is dan ook een goed idee met de persoon zelf of hun verzorgers voordat je een cadeau kiest.

Hoe Kies je het Juiste Cadeau

Het kiezen van een cadeau voor iemand met dementie kan lastig zijn, omdat hun interesses en capaciteiten kunnen veranderen naarmate de ziekte vordert. 

Hier zijn enkele tips om je te helpen het juiste cadeau te kiezen:

 • Houd rekening met hun interesses. Als ze bijvoorbeeld van muziek houden, overweeg dan om een CD te kopen van hun favoriete artiest of genre. Als ze van koken houden, kies dan een kookboek met eenvoudige recepten die ze nog steeds kunnen maken.

 • Kies iets dat hen kan helpen bij dagelijkse activiteiten. Bijvoorbeeld, een kalender met grote letters en duidelijke afbeeldingen kan hen helpen om afspraken en belangrijke data te onthouden.

 • Vermijd cadeaus die te ingewikkeld zijn. Iets dat teveel concentratie of moeilijke stappen vereist, kan frustrerend zijn voor iemand met dementie. Kies in plaats daarvan iets dat eenvoudig en gemakkelijk te gebruiken is.

 • Geef een cadeau dat herinneringen oproept. Een fotoboek met foto's van familie en vrienden kan hen helpen om verbinding te maken met hun verleden en herinneringen op te halen.

 • Kies cadeaus die veilig en comfortabel zijn. Bijvoorbeeld, een zachte deken of kussen kan hen helpen om zich comfortabel en veilig te voelen.


Hou altijd rekening met de interesses en capaciteiten van de persoon, door te kiezen voor eenvoudige, veilige en comfortabele cadeaus, kun je een geschenk geven dat hen helpt om zich geliefd en gewaardeerd te voelen.

Waar Cadeautjes te Kopen

Het kan lastig zijn om cadeautjes te vinden voor mensen met dementie. 

Gelukkig zijn er verschillende winkels en webshops die zich richten op het aanbieden van cadeaus speciaal voor mensen met dementie. 

Hieronder vind je een aantal tips waar je cadeautjes kunt kopen.

Dementie-winkel.nl:

Deze webshop biedt een breed scala aan cadeaus speciaal voor mensen met dementie. Van spelletjes tot aan hulpmiddelen en van boeken tot aan snoezelproducten. Je vindt er voor ieder wat wils.


Bol.com:

Bij Bol.com kun je kiezen uit een breed assortiment aan cadeaus speciaal voor mensen met dementie.


Klessebasjes:

Klessebasjes biedt puzzelboekjes aan die speciaal zijn ontworpen om het gesprek aan te gaan met mensen met dementie. Door over vroeger te praten, krijgen mensen met dementie een verhaal en doen ze mee.Het is belangrijk om te kijken naar de interesses en behoeften van de persoon met dementie bij het kopen van cadeautjes. 

Een cadeau dat past bij de persoonlijke interesses kan bijdragen aan het stimuleren van de hersenen en het geheugen.

Veelgestelde vragen

Wat is Dementie

Dementie is een term die wordt gebruikt om een reeks symptomen te beschrijven die verband houden met een afname van de cognitieve functies van de hersenen. 

Het is geen specifieke ziekte, maar een verzamelnaam voor verschillende aandoeningen die het denken, het geheugen en het gedrag beïnvloeden.

Dementie kan een aantal oorzaken hebben, waaronder de ziekte van Alzheimer, vasculaire dementie, Lewy-body dementie en frontotemporale dementie. 

Het kan leiden tot veranderingen in het gedrag, de emoties en het vermogen om dagelijkse taken uit te voeren.

De symptomen van dementie kunnen variëren van persoon tot persoon en kunnen mild tot ernstig zijn. 

De meest voorkomende symptomen zijn onder meer geheugenverlies, verwarring, problemen met communicatie en taal, en veranderingen in persoonlijkheid en gedrag.

Het is belangrijk om te begrijpen dat dementie niet alleen invloed heeft op de persoon die eraan lijdt, maar ook op de mensen om hen heen, zoals familieleden en verzorgers. 

Het kan een uitdagende en emotionele tijd zijn voor iedereen die betrokken is bij de zorg voor iemand met dementie.

Het geven van cadeaus aan mensen met dementie kan een manier zijn om hen te laten zien dat je om hen geeft en om hun kwaliteit van leven te verbeteren. 

Het kan ook helpen om hun geheugen en cognitieve functies te stimuleren en om hen te betrekken bij activiteiten die ze leuk vinden.

Kaartjes om te versturen naar mensen met dementie

Een kaartje sturen naar iemand met dementie kan een klein gebaar zijn dat veel betekent. Het kan een glimlach op hun gezicht toveren en hen eraan herinneren dat ze geliefd zijn. 

Kies een kaartje met een eenvoudig ontwerp en vermijd te veel tekst of afbeeldingen die verwarrend kunnen zijn. 

Schrijf een korte, persoonlijke boodschap en vergeet niet om de naam van de afzender te vermelden.

Spelletjes en activiteiten voor mensen met dementie

Spelletjes en activiteiten kunnen helpen om de geest van mensen met dementie actief te houden en hen te stimuleren. Kies activiteiten die passen bij hun interesses en vaardigheden. 

Bijvoorbeeld, als ze van muziek houden, kan een cd van hun favoriete artiest een leuk cadeau zijn. Als ze van puzzelen houden, kan een eenvoudige puzzel een leuke activiteit zijn.

Producten tegen eenzaamheid bij dementie

Dementie kan leiden tot eenzaamheid en isolatie. Er zijn echter producten die kunnen helpen om deze gevoelens te verminderen. 

Bijvoorbeeld, een knuffelkat of -hond kan een gevoel van gezelschap bieden. Een digitale fotolijst met foto's van familie en vrienden kan ook een leuk cadeau zijn.

Leuke uitjes voor mensen met dementie

Het kan moeilijk zijn om activiteiten te vinden die geschikt zijn voor mensen met dementie. Kies activiteiten die niet te druk en overweldigend zijn. Bijvoorbeeld, een wandeling in het park of een bezoek aan een dierentuin kan een leuke activiteit zijn. 

Zorg ervoor dat de persoon met dementie zich comfortabel voelt en dat er voldoende rustpauzes zijn.

Cadeautjes voor ouderen tijdens Sinterklaas

Sinterklaas is een geweldige tijd om cadeautjes te geven aan ouderen met dementie. Kies cadeautjes die passen bij hun interesses en vaardigheden. 

Bijvoorbeeld, als ze van koken houden, kan een kookboek een goed cadeau zijn. Als ze van muziek houden, kan een cd van hun favoriete artiest een leuk cadeau zijn. Vergeet niet om het cadeau in te pakken en er een persoonlijke boodschap aan toe te voegen.

Tot Slot

In dit artikel hebben we verschillende cadeau-ideeën besproken die geschikt zijn voor mensen met dementie. 

Het is goed om te benadrukken dat het kiezen van cadeautjes die verbinding en herinnering stimuleren, essentieel is voor mensen met dementie. 

Dit kan helpen om hun geheugen en emoties te stimuleren en kan hen helpen zich meer op hun gemak te voelen.

Cadeautjes die aansluiten bij de individuele behoeften en interesses van de persoon met dementie, is de beste manier om hen te laten weten dat je om hen geeft. 

Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je een cadeau geeft dat hen herinnert aan een specifieke gebeurtenis of periode in hun leven, of dat je iets geeft dat past bij hun hobby's of interesses.

Als je een cadeautje kiest voor iemand met dementie, gaat het niet om de grootte of de kosten van het cadeau. 

Het gaat erom dat je iets geeft dat betekenisvol is en dat de persoon met dementie kan helpen om zich verbonden te voelen met de mensen en de wereld om hen heen.

We hopen dat dit artikel je heeft geholpen bij het vinden van het perfecte cadeautje.Reacties
Categorieën