Mindfulness bij rouw: Hoe het kan helpen bij het omgaan met verlies

Mindfulness is een term die de laatste jaren steeds populairder wordt. Het is een methode om meer bewust te zijn van het huidige moment en om gedachten en gevoelens te accepteren zonder oordeel. 

Mindfulness kan een waardevol hulpmiddel zijn bij verschillende uitdagingen in het leven, waaronder rouw.

Rouw is een emotionele en vaak pijnlijke periode die iedereen op zijn eigen manier ervaart. 

Het verlies van een dierbare kan leiden tot gevoelens van verdriet, woede en verwarring. Het kan ook leiden tot een gevoel van verlies van controle en een gevoel van onzekerheid over de toekomst. 

Mindfulness kan helpen bij het omgaan met deze gevoelens en het vinden van rust en acceptatie.




Hoewel mindfulness niet de pijn van rouw kan wegnemen, kan het wel helpen bij het vinden van innerlijke rust en het omgaan met de gevoelens die gepaard gaan met rouw. 

Door mindfulness te beoefenen, kan men leren om de aandacht te richten op het huidige moment en om gedachten en gevoelens te observeren zonder oordeel. 

Dit kan helpen bij het vinden van acceptatie en het vinden van manieren om met rouw om te gaan op een manier die bij iemand past.

Fasen van rouw - Rouwproces en emoties 

Het rouwproces bestaat uit verschillende fasen. Deze fasen kunnen door iedereen op een andere manier worden ervaren. De meest voorkomende fasen van rouw zijn:

  • Het verlies aanvaarden
  • De pijn van het verlies ervaren
  • De overledene herinneren en de draad weer oppakken

    Rouw gaat gepaard met verschillende emoties. Zo kan iemand die rouwt zich bijvoorbeeld verdrietig, boos, schuldig, angstig of eenzaam voelen. Het is belangrijk om deze emoties toe te laten en te accepteren.

    Mindfulness kan hierbij helpen door bewust te zijn van de emoties en deze te observeren zonder erover te oordelen.

Bij het rouwproces is het ook belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Goed eten, slapen en bewegen kunnen helpen om de emoties beter te kunnen dragen. 

Praten met familie of vrienden kan ook helpen om de emoties te uiten en te verwerken.

Mindfulness als hulpmiddel

Wat is mindfulness? Mindfulness is een techniek die steeds vaker wordt ingezet bij rouwverwerking. 

Bij mindfulness gaat het om het bewust zijn van het moment, zonder oordeel. Het gaat om het accepteren van de situatie zoals deze is en het erkennen van de emoties die daarbij horen. 

Door middel van mindfulness leert men om de aandacht te richten op het hier en nu, in plaats van te blijven hangen in het verleden of te piekeren over de toekomst.

Waarom kiezen voor mindfulness?

Rouwverwerking is een proces waarbij men te maken krijgt met allerlei emoties. Het kan hierbij gaan om gevoelens van verdriet, boosheid, angst en onzekerheid. 

Mindfulness kan hierbij een hulpmiddel zijn om deze emoties te accepteren en te verwerken. 

Door middel van mindfulness leert men om te gaan met de emoties die bij rouwverwerking komen kijken, zonder deze emoties weg te drukken of te negeren. 

Op deze manier kan men op een gezonde manier de situatie verwerken.

Mindfulness bij rouwproces

Uit onderzoek blijkt dat mindfulness kan helpen bij het verwerken van rouw. Het kan hierbij gaan om het verminderen van symptomen van depressie en angst, maar ook om het vergroten van de veerkracht en het gevoel van welzijn. 

Door middel van mindfulnes leert men om de aandacht te richten op het hier en nu, in plaats van te blijven hangen in het verleden of te piekeren over de toekomst. 

Hierdoor kan men beter omgaan met de emoties die bij rouwverwerking komen kijken en kan men op een gezonde manier de situatie verwerken.

Voordelen van mindfulness bij rouw

🟢 Minder stress en angstgevoelens

Mindfulness kan helpen om de stress en angstgevoelens die gepaard gaan met rouw te verminderen. Door je te concentreren op het huidige moment en je gedachten en emoties te observeren zonder oordeel, kun je jezelf kalmeren en je stressniveau verlagen. 

Dit kan op zijn beurt helpen om angstgevoelens te verminderen en je gevoel van welzijn te verbeteren.

🟢 Betere emotionele regulatie

Rouw kan leiden tot intense emoties zoals verdriet, woede en frustratie. Het kan helpen om deze emoties beter te reguleren. 

Door te leren hoe je je emoties kunt observeren zonder erin vast te zitten, kun je jezelf helpen om beter om te gaan met deze gevoelens en ze te laten komen en gaan zonder dat ze je overweldigen. 

Dit kan helpen om je emotionele welzijn te verbeteren en je te helpen om beter om te gaan met de uitdagingen van rouw.

🟢 Verbetering van de slaap kwaliteit

Rouw kan leiden tot slaapproblemen zoals slapeloosheid en nachtmerries. 

Mindfulness kan helpen om de slaap te verbeteren door te helpen ontspannen en de geest tot rust te brengen. 

Door het beoefenen van mindfulness meditatie of andere technieken, kun je jezelf helpen om beter te slapen en je slaapkwaliteit te verbeteren. 

Dit kan je helpen om meer uitgerust te voelen en beter in staat te zijn om de uitdagingen van rouw aan te gaan.

Mindfulness de 7 pijlers

Mindfulness betekent aandacht schenken aan wat zich voordoet in het heden, zonder erover te oordelen. Er zijn zeven pijlers van mindfulness die een goede basishouding bevorderen:

  • Acceptatie
  • Loslaten
  • Geduld
  • Vertrouwen
  • Niet-streven
  • Beginnersgeest
  • Compassie

Acceptatie houdt in dat men zich bewust wordt van de realiteit en deze accepteert zoals deze is. 

Het is belangrijk om te leren loslaten en niet vast te houden aan negatieve gedachten of emoties. 

Geduld hebben is een andere belangrijke pijler van mindfulness, omdat veranderingen tijd nodig hebben.

Vertrouwen hebben in het proces en in jezelf is ook essentieel. 

Niet-streven betekent dat men zich niet richt op een specifiek doel, maar zich richt op het huidige moment. 

Beginnersgeest houdt in dat men openstaat voor nieuwe ervaringen en deze met een frisse blik bekijkt. 

Compassie hebben voor zichzelf en anderen is de laatste pijler van mindfulness.

Door deze pijlers te integreren in het  dagelijks leven, kan men beter omgaan met verlies en rouw. 

Mindfulness kan helpen om de emoties en gedachten die gepaard gaan met rouw te accepteren en los te laten, waardoor men meer rust en ruimte ervaart.

Hoe beginnen met mindfulness?

Mindfulness is een vaardigheid die je kunt ontwikkelen door middel van oefeningen. Het is belangrijk om te beginnen met kleine stapjes en jezelf niet te overweldigen. 

Hieronder worden een aantal manieren beschreven om te beginnen met mindfulness.

🟢 Mindfulness meditatie

Een veelgebruikte manier om mindfulness te beoefenen is door middel van meditatie. Hierbij richt je je aandacht op je ademhaling en probeer je je gedachten te observeren zonder erin mee te gaan. 

Het is aan te raden om te beginnen met korte meditatiesessies van enkele minuten en dit langzaam op te bouwen naar langere sessies.

🟢 Mindful bewegen

Een andere manier om mindfulness toe te passen is door middel van mindful bewegen. Hierbij richt je je aandacht op het bewegen van je lichaam en probeer je je bewust te zijn van elke beweging die je maakt. 

Dit kan bijvoorbeeld door middel van yoga, tai chi of gewoon door rustig te wandelen.

🟢 Mindful ademhalen

Een simpele manier om te beginnen met mindfulness is door middel van mindful ademhalen. 

Hierbij richt je je aandacht op je ademhaling en probeer je deze rustig en diep te maken. Dit kan bijvoorbeeld door midde van een ademhalingsoefening waarbij je langzaam in- en uitademt.

🟢 Mindfulness training online

Er zijn verschillende online mindfulness trainingen beschikbaar die kunnen helpen bij rouwverwerking. 

Een voorbeeld van een online cursus is de Mindfulness voor het dagelijkse leven. Deze cursus is ontworpen om deelnemers te leren hoe ze mindfulness kunnen toepassen in hun dagelijks leven om stress te verminderen en meer rust te vinden. 

De cursus is volledig online en kan op elk moment worden gestart en in eigen tempo worden voltooid.



Naast deze specifieke cursussen zijn er tal van andere mindfulness trainingen

 online beschikbaar. Het is belangrijk om een training te kiezen die past bij de behoeften en voorkeuren van de deelnemer en die wordt gegeven door een gekwalificeerde instructeur.

Tenslotte 

Andere hulpmiddelen bij rouw naast mindfulness die kunnen helpen bij rouwverwerking.  Naast mindfulness zijn er verschillende andere vormen van therapie die kunnen helpen bij rouwverwerking. 

Zo kan lichaamsgerichte therapie, zoals yoga, speltherapie, bewegingstherapie en lichamelijk contact, helpen bij het verwerken van rouw. 

Daarnaast kan het nuttig zijn om professionele hulp te zoeken bij het verwerken van rouw. Een therapeut of psycholoog kan helpen bij het verwerken van gevoelens van verdriet en het vinden van manieren om met het verlies om te gaan.

Naast mindfulness zijn er nog andere vormen van meditatie die kunnen helpen bij rouwverwerking. 

Zo kan meditatie gericht op compassie en liefdevolle vriendelijkheid helpen bij het omgaan met gevoelens van verdriet en het vinden van innerlijke rust.

Daarnaast kan meditatie gericht op visualisatie en verbeelding helpen bij het verwerken van rouw. 

Bij deze vorm van meditatie wordt er gebruik gemaakt van beelden en verhalen om gevoelens van verdriet te verwerken en nieuwe perspectieven te vinden.

Kies vooral voor datgene dat bij jou past alleen dan zal het je verder helpen in het rouwproces.